tirsdag 19. april 2016

Årsaker til spiseforstyrrelser

I dag er det økt forståelse for at spiseforstyrrelser har sammensatte årsaker. I stedet for å studere isolerte risikofaktorer har forskere blitt mer opptatt av å studere mekanismer og sårbarhetsmodeller. I disse modellene ser en på spiseforstyrrelser som et resultat av samspillet mellom arv og miljø. Spiseforstyrrelser kjennetegnes av at tanker og atferd om mat og vekt begrenser livsutfoldelsen og forringer livskvaliteten. En spiseforstyrrelse gjør at man både har problemer med å forholde seg til mat, og til egne tanker og følelser.


På overflaten handler spiseforstyrrelser om mat, kropp og vekt.

De underliggende årsakene til at en person utvikler en spiseforstyrrelse, er det ofte vanskeligere å få øye på. Hva er en spiseforstyrrelse? Sist oppdatert: 05. Matinntaket hos en person med spiseforstyrrelser er ikke styrt alene av sult eller metthetsfølelse, men av et komplisert samspill mellom psykologiske og biologiske faktorer.


Det er en økt forståelse for at spiseforstyrrelser har sammensatte årsaker. Det er imidlertid ulike måter spiseforstyrrelsen kan komme til uttrykk på. Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) nettros.


ROS er en landsdekkende interesseorganisasjon som tilbyr støtte, råd og veiledning til de som sliter eller har slitt med en spiseforstyrrelse, og deres pårørende. Det finnes ingen enkel forklaring på hvorfor noen personer utvikler spiseforstyrrelser.

Man tenker seg at noen personer kan være spesielt sårbare, slik at i møte med noen utløsende faktorer kan det utvikle seg en spiseforstyrrelse. Anoreksi, bulimi og overspisingslidelse er de mest vanlige. Det er forskjellige måter å behandle spiseforstyrrelser på, og det går an å bli helt frisk. Andre årsaker er kulturen og miljøet rundt personen. Som for eksempel at det er et stort press rundt personen og menneskene rundt, kvinnerollen av å finne seg kjæreste og blir akseptert, å se best mulig ut.


Overspise, kaste opp og sulte er derfor et forsøk på å få bort sine problemer. Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Anoreksi (anorexia nervosa) er en spiseforstyrrelse der personen som rammes har en endret kroppsoppfatning og et tvangspreget forhold til mat og trening for å oppnå lavere vekt. Kurset bidrar til å styrke tryggheten i foreldrerollen, og tematiserer hvordan du kan forstå og møte spiseforstyrrelser på en god måte hos ditt barn.


Gjennom kurset vil du som forelder øke kunnskapen din om spiseforstyrrelser , skadevirkninger, årsaker og opprettholdende faktorer. Nasjonal faglig retningslinje for tidlig oppdagelse, utredning og behandling av spiseforstyrrelser. Anoreksi utgjør om lag ti prosent av alle spiseforstyrrelser. Mange med sykdommen opplever ikke selv at de har en spiseforstyrrelse, noe som gjør det vanskelig å få pålitelige tall for forekomsten av anoreksi. Tar tanker om mat, kropp og vekt for stor plass i livet?


Står du nær noen med en spiseforstyrrelse? Hos ROS kan du snakke med noen som forstår. Anoreksi er den tilstanden som tradisjonelt utløser mest omtale og oppmerksomhet, gitt tilstandens ofte dramatiske synlighet. De fleste med bulimi er normalvektige.


Det betyr at de hyppigste tilstandene er de som ikke uten videre er synlige.

Personer med alvorlige symptomer kan skjule sine. Regional seksjon for spiseforstyrrelser (RASP) er en av fire regionale enheter i Norge som behandler spiseforstyrrelser , og har ansvaret for pasienter fra hele Sør- og Østlandet. RASP har også en egen kompetanseenhet (kompetansetjenester) som arrangerer kurs for helsepersonell mv. Hver femte jente innenfor norsk eliteidrett har spiseforstyrrelser , og i noen idrettsgrener er hver tredje utøver rammet av matmisbruk.


Ortoreksi kan godt kalles en livsstilssykdom, og de fleste forskere er enige om at det ikke er sunt at trivselen blir borte. Kjenner du deg igjen i noen av disse symptomene bør du oppsøke lege. Legen din vil kunne henvise deg til helsepersonell som spesialiserer seg på behandling av spiseforstyrrelser.


Det kan hjelpe å ta med seg en forelder eller en venn. Forskning viser at sjansene for å bli frisk er større ved tidlig behandling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg