onsdag 6. april 2016

Kjønnssykdommer symptomer

Kjønnssykdommer er seksuelt overførbare sykdommer som smitter ved sex og munnsex. Du kan minske risikoen for å få kjønnssykdommer ved å bruke kondom. Plager kommer tidligst 1-uker etter smittetidspunktet, og mange er usikre på om de har symptomer eller ikke fordi plagene er svake, ifølge Sex og samfunn, senter for ung seksualitet.


Derfor kan du gå med smitte som du ikke bare gir til andre, men som i verste fall kan føre til sterilitet, sier medisinskfaglig ansvarlig lege i Sex og Samfunn, Marius Johansen. Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner ( kjønnssykdommer ) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer , behandling og konsekvenser. Her er de vanligste symptomer på kjønnssykdommer.

Siden kjønnssykdommer smitter ved samleie kan det være greit å spørre partneren din om han har sjekket seg. Sykepleier hos Sex og Samfunn,. Gonoré kan i sjeldne tilfeller spre seg med blodet til andre deler av kroppen og gi symptomer som feber, muskelsmerter, hovne ledd og utslett.


Hos kvinner: Gonoré som ikke behandles, kan spre seg til eggstokker, livmor eller egglederne. Når dette skjer, kalles det akutt bekkeninfeksjon, bekkenbetennelse eller egglederbetennelse. Selv om de fleste kjønnssykdommer forløper forskjellig og har ulike symptomer , har de alle til felles at det tar noe tid før de utvikles.


Man kan derfor lett smitte andre ettersom det kan gå uker, måneder og noen ganger år før man i det hele tatt blir klar over at man er bærer av en sykdom. Blant menn som har sex med menn (msm) er smittepresset for enkelte kjønnssykdommer større enn i den allmenne befolkningen. Seksuelt aktive msm anbefales derfor i tillegg å ta en full undersøkelse for alle kjønnssykdommer årlig, og hyppigere undersøkelser dersom en har flere partnere.

Det er sjeldent at menn får komplikasjoner av gonoré, fordi de fleste har symptomer og oppsøker lege. Ubehandlet gonoré kan spre seg til testiklene og prostata, som kan være smertefullt. Du kan også få arrvev i urinrøret som blokkerer urinpassasjen.


Dette kan føre til ytterligere infeksjoner og mulige nyreskader. Hvis du opplever slike symptomer på kjønnssykdommer som beskrevet ovenfor, er det viktig at du tar en sykdomstest så snart du kan slik at du kan få den behandlingen du trenger. Jo raskere du får behandling, desto raskere vil også symptomene bli borte.


Er du helse­personell? Ved å oppgi dette kan du få bedre tilpasset innhold etter om du har formell helsefaglig kompetanse eller ikke. Symptomer på kjønnssykdommer.


Ikke alle opplever symptomer på seksuelt overførbare infeksjoner ( kjønnssykdommer ), noe som er grunnen til at disse infeksjonene lett overføres mellom seksualpartnere. Selv om det ikke finnes symptomer , så betyr det ikke at kjønnssykdommene ikke overføres til andre. Behandling Middel mot skabb får du kjøpt reseptfritt. Virale kjønnssykdommer , som kjønnsvorter og kjønnsherpes, er sannsynlig å skape komplikasjoner under fødselen, men det er muligheter å unngå spredning til barnet under fødselen. Mens noen kjønnssykdommer oftest gir symptomer , er det andre kjønnssykdommer du kan ha uten å merke det, men som likevel kan få alvorlige følger for helsen din.


Disse kjønnssykdommene gir ikke nødvendigvis symptomer : Klamydia, HIV, gonoré, syfilis og hepatitt. Bakterien finnes også hos personer uten symptomer. Andre vanlige symptomer på kjønnssykdommer hos menn inkluderer unormal utflod fra penis og betennelse i urinrøret.


Det er viktig å huske at kjønnssykdommer kan føre til symptomer rundt munnen, anus og hud.

For eksempel er det mulig å få kjønnsvorter rundt anus, og syfilis kan forårsake sår rundt munnen. En del infeksjoner, spesielt klamydia, kan gi få eller ingen symptomer. De kan likevel føre til nedsatt fruktbarhet eller sterilitet. Det er alltid en risiko å få kjønnssykdommer via oralsex. Det bør man være klar over, sier Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet, til Lommelegen.


Hvilke symptomer på kjønnssykdommer kan også være symptomer på andre ting. Som sagt er svært mange seksuelt overførbare sykdommer helst symptomfrie hos mange menn og kvinner. I dag er betegnelsen seksuelt overførbare infeksjoner mest brukt i fagmiljøene. Med herpes er det derimot tydelige symptomer som er lett å kjenne igjen.


Først gir det kløe og sår. Asymptomatisk hivinfeksjon uker- måneder, år, tiår. Etter den første fasen etter HIV-smitte, går man over i en såkalt asymptomatisk fase av hivinfeksjon.


Hos menn kan infeksjonen slå seg ned i slimhinnen i urinrøret og spre seg videre til prostata og bitestikkel. Man har også sett at klamydia smitter ved munnsex og analsex, som gir symptomer fra hals og endetarm, men dette er mindre vanlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg