torsdag 1. juni 2017

Blødning etter fødsel

Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. De ferskeste innenriksnyhetene.


Hold deg oppdatert med ABC Nyheter. Blødning etter fødsel. De fleste tilfeller av blødning etter en fødsel er ufarlige, men alvorlige blødninger er en potensielt livstruende komplikasjon til både vaginal forløsning og keisersnitt.

En ukomplisert fødsel kan ofte føre til blodtap over 5ml uten at det truer morens tilstand. Også upubliserte, retrospektive data fra Kvinneklinikken i Tromsø peker i samme retning. Vi er ganske fantastisk laget i forhold til å overleve en fødsel , men litt blod blir det alltid når en livmor som har rommet en hel baby og opp mot 1. Døgnet med økt blødning. Rundt 7- dager etter fødselen kan du få et døgn med økt blødning igjen.


Da kan det også komme friskt blod. Etter ca 7- dager løsner skorpen fra såret. Hvis symptomene er mindre uttalte og barnet ikke er truet, eller dersom det er lang tid til termin, må man overvåkes i avdelingen inntil blødningen gir seg.


Det finnes ingen behandling for blødning , man må vente til den går over av seg selv.

En blødning er først og fremst signal som ikke må neglisjeres. Ved blødning som skyldes truende abort eller truende prematur fødsel kan irritasjon av slimhinnene, for eksempel ved samleie, øke risikoen for dette. Derfor anbefaler man å unngå samleie i en periode. Når fødselen starter, vil en slimpropp som utgjør en barriere mellom skjeden og livmorhulen med fosteret, presses ut. Det viser seg i form av en beskjeden slimete blødning , en såkalt tegning.


Et annet tegn på fødsel er at hinnene som omslutter fostervannet med fosteret, brister. Ofte vet man ikke om det er menstruasjon før man får neste blødning igjen og dermed ser at man har kommet inn i en menstruasjonssyklus. Generelt kan det være vanskelig å skille blødningene etter fødsel fra den første menstruasjonen, sier Kjus Skomedal.


Gjennomsnittlig blødning hos kvinner med vaginal fødsel etter fullgått svangerskapsuke var 3ml ( konfidensintervaller (KI) 3– 3ml). Også kalt for Braxton Hicks kontraksjoner. Tilstanden må skilles fra premature rier. Kynnere er uregelmessige, kortvarige sammentrekninger i livmor uten blødning og oppleves som regel ikke direkte som smertefulle.


Fødselen inntrer i gjennomsnitt når svangerskapet har vart 2dager fra første dag i siste menstruasjon. Denne dagen kalles gjerne termin, men begrepet fødsel til termin omfatter en fødsel som finner sted mellom uke og 42. Normal fødsel er en komplikasjonsfri fødsel ved fullgått svangerskap av ett fullbårent barn i normal bakhodefødsel.


Litt blødning etter en fødsel er normalt. Tillater hun at du tar temperaturen hennes kan du gjøre det - bruk et digitaltermometer i endetarmen. Stor blødning uten smerter, eller blødning blandet med koagler eller graviditetsprodukter, i første halvdel av svangerskapet.

Sparsom blødning (en stripe av blod) som normalt symptom på begynnende fødsel. Slimproppen kan også være blodblandet. Denne løsner som regel i fødselens tidlige faser. Kreft, polypper, åreknuter og infeksjoner i skjeden eller livmorhalsen. Kan føre til sporblødninger.


Det er sjelden at blødning etter fødsel er farlig i vårt land. Du kan få blodoverføring hvis du trenger det. Av og til opererer leger for å stoppe blødningen.


Hvis morkaken ikke er kommet ordentlig ut av seg selv, kan dette forårsake blødninger. Rester av morkaken og morkakehinnen skrapes ut. Anemi og lav jernstatus etter fødsel.


Dette gjøres i narkose. En stor, kraftig og unormal blødning på over 5ml, i løpet av de første timer etter fødselen, skjer hos cirka prosent av kvinnene etter vaginal fødsel og hos prosent ved keisersnitt. En slik blødning kan også oppstå fra timer til uker etter fødselen.


Og husk at latenstida, dvs den første delen av fødselen, modningstida, kan vare i mange dager for førstegangsfødende. Kvinner som fortsatt har blødninger etter fylte år bør henvises for utredning av en mulig postmenopausal blødning hvis det oppstår endringer i blødningsmengde eller blødningsmønsteret. Kvinner over år trenger ikke å utredes med FSH-målinger, men kan slutte med prevensjon når de har vært amenoréisk i ett år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg