tirsdag 13. juni 2017

Svangerskap uke 8

Babyverden har en podcast uke for uke. Under tema vil du for hver uke kunne lese en oppsummering av det som ble sagt i podcasten. Fødselslege Tilde Broch Østborg: Nå ser den lille snart ut som et lite menneske.


Følg graviditeten uke for uke. Les hva som skjer med babyen i magen, og i mors kropp. Få gode tips til dere som skal bli foreldre hver uke i svangerskapet.

Svangerskapet er ingen sykdom. Når mor er helt frisk og ikke utsettes for noen farlige påkjenninger eller sykdommer i svangerskapet, er også utfallet av et svangerskap nesten alltid normalt. Men selv om unormale hendelser er unntaket, vet vi alle at det forekommer uhell og uventede komplikasjoner. Embryoet er seks uker gammelt og i slutten av denne uken er anlegget for de fleste organsystemene dannet. Armer og ben har vokst mer ut, og skjelettet har begynt å forbene seg.


Ukene i et svangerskap telles normalt fra siste menstruasjon. Dette kalles også mors uker, i motsetning til fosterets uker som telles fra selve befruktningen, og er omtrent lik mors uker minus to. Se også videoer av graviditetens første, andre og tredje semester og fosterets utvikling.

Gravid uke symptomer. Mens kvalmen er en velkjent og mye omtalt svangerskapsplage, er det andre symptomer du kanskje holder mer for deg selv. Blant dem er for eksempel oppblåst mage og forstoppelse, mye utflod og kanskje underlivssopp, hårvekst på magen, plagsomme hemoroider og åreknuter i underlivet og på beina. Hva vi kan se i uke 8. I løpet av uken begynner fingre, tær og albuer å formes men er vanskelig å se med vaginal ultralyd.


Vi kan ane små bevegelser fra armene som stikker ut som små padleårer. Kroppen blir rettere og hodet rundere. For at du skal ha det bra under svangerskapet, vil du som gravid få tilbud om åtte gratis konsultasjoner hos lege eller jordmor, også kalt svangerskapskontroller. Nå kjenner mange ett eller flere symptomer på at man er gravid.


Det er vanlig å være trøtt, kvalm og kjenne seg oppblåst. Uke : Allerede nå kan man se antydninger til tommel og fingre, og anlegg til øyne og ører dannes. Livmoren din vokser, noe som kan gi litt stikkende smerter i magen. Det er også vanlig å ha litt mer utflod enn vanlig. Fosterets alder er uker i graviditetsuke 8. Mange opplever humørsvingninger, som kan skyldes både hormonelle endringer og kroppslige forandringer.


Ved første kontroll i uke –informeres det om levevaner og graviditet, svangerskapsomsorgen i kommunen, trygderettigheter og screeningtester for røde hunder, HIV, syfilis og eventuelt hepatitt. Det tas blodprøver til blodgruppe (og rhesus) samt blodprosent.

Kvinnen veies og måles. Du kan oppleve noen småblødninger når det befruktede egget fester seg i livmora. Dette er kjent som implanteringsblødning og det er helt normalt. Resultatene er her.


CG som slippes ut fra den helt nye morkaken. Termindatoen er likevel bare en estimert fødedag, et normalt svangerskap varierer fra til uker. Føder man før uke regnes det som prematur fødsel, etter uker regnes som overtidig svangerskap.


LES MER: Terminkalkulator: Slik beregner lege og jordmor terminen din. Jeg skulle aller helst ventet noen uker til men det lar seg vanskelig gjøre grunnet sommerferien. Spørsmålet mitt er hva vi egentlig kan forvente og se? Og om alt ser bra ut med den lille, hva er den prosentvise sjansen for at det går fint til over uk. Jeg var også til tidlig ultralyd i uke (privat).


Der var det nok kun snakk om innvendig dessverre, jordmor sa at utvendig på dette tidspunktet ikke var mulig. Skjønner godt du håper på utvendig, det er noe med det der å ligge å skreve og kose seg med disse bildene samtidig, haha. Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel.


Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg