onsdag 21. juni 2017

Symptomer adhd

Den ene er uoppmerksomhet, som kan være at man ikke klarer å fokusere på detaljer, ikke ser ut til å høre etter, og ofte mister ting. Den andre er hyperaktiv atferd og impulsivitet, som kan være uro, at man ofte forlater pulten sin i timen, har vanskelig for å være stille, avbryter andre og har problemer med å vente på tur. Noen har oppmerksomhetsforstyrrelser uten at impulsivitet og hyperaktivitet er så framtredende.


De tre viktigste er uoppmerksomhet, hyperaktivitet og impulsivitet. Foruten utfordringer med hyperaktive barn, kan det ofte være tilleggsvanskene som bringer de voksne inn i psykiatrien. Dette kan være at vedkommende er utålmodig (hyperaktivitetssymptom) og litt impulsiv, for eksempel buse ut med svar før spørsmål er ferdigstilte.

Faktisk kan man ha opp til hyperaktive symptomer og impulsive symptomer samtidig og allikevel kun få diagnose ADD. Man skal være tydelig, klar og konsekvent i sine krav til barnet og skabe så enkel en hverdag som muligt. Her kan det benyttes standardiserte spørreskjemaer. Er impulsive og rastløse. Kan ha hyperaktivitet i form av uro i armer eller ben.


Ofte er dårlige til å planlegge og organisere. Kan få humørsvingninger og sinneutbrudd. Tidlig utredning, behandling og forebygging er derfor svært viktig.


Behandlingen vil vanligvis bestå av en kombinasjon av psykoedukasjon, veileding og medikamentell behandling.

ADHD , symptomer og tegn. Det er en nevropsykiatrisk kronisk funksjonshemning. Symptomene kan variere fra person til person. Derfor er det viktig med en grundig utredning.


Dette får vi svar på ved å teste og intervjue deg om symptomer. Forståelig nok er mange foreldre engstelige når barnet deres får utskrevet legemidler som skal brukes over en lengre periode. Det er mindre vanlig å diagnostisere veldig små barn. Der har man en mer ”vente og se-holdning”, sier Aase. Nå er tilstanden i kategorien nevroutviklingsforstyrrelser.


Man har beholdt de kriteriene fra DSM IV, men har lagt til noen eksempler som bedre fanger opp symptomuttrykk hos ungdom og voksne, samt senket kravet til antall symptomer fra seks til fem (se foran) for personer over år. Hvilke symptomer som er mest fremtredende varierer fra person til person og med alderen. Dermed havner de fort ut i farlige situasjoner, og kommer lett på kant med både venner, lærere og myndigheter. To av tre vil imidlertid ha symptomer i mange år, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider. Vanskelighetene skal dessuten observeres i flere situasjoner, f. It is usually first diagnosed in childhood and often lasts into adulthood.


Or they might be hyperactive and impulsive. They might have all those traits. Jenter har ofte mindre eller ingen atferdsforstyrrelse slik at de kan være mindre påfallende.


Alternative forklaringer må også vurderes.

Vansker med å slappe av, må alltid gjøre noe og er full av energi. Snakker så mye at det kan være slitsomt og slipper ikke til andre i samtale. Fullfører andres setninger og avbryter samtaler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg