torsdag 8. juni 2017

Vondt i bekken

Det å ha vondt i bekkenet kan ofte linkes til svangerskap eller feilbelastning over lengre tid. Har du vondt i bekken og hofter? Det kan være flere årsaker til dette og plagene kan ha en sterk sammenheng med hverandre. Når bekkenet ikke fungerer optimalt kan plagene forflytte seg og forårsake smerter i ryggen, setet og stråle ned til bena.


Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Noen synes at en såkalt graviditetspute kan gi god lindring for sår rygg og vondt bekken.

Neste side: Vondt i bekkenet? Her en en historie om en pasient med vondt i bekken og hofte. Hun fikk en tverrfaglig behandling, noe som førte til at hun i dag er helt frisk.


Vi ser ofte at pasienter er motiverte for øvelser mens de har smerter for så å miste interessen når de føler seg bedre. Det er viktig at man opprettholder god rygg- og bekkenfunksjon med jevnlige aktiviteter og øvelser. Vi anbefaler aktiviteter med en hovedregel om at man kan gjøre alt som ikke gjør vondt. Ved akutt vondt i ryggen: Finn en så smertefri stilling som mulig slik at klarer å slappe av.


Start med forsiktige bevegelser med denne stillingen som utgangspunkt.

Begynne å gå så snart du klarer det. Konsentrer deg om å slappe av slik at du beveger deg så uanstrengt og naturlig som mulig selv om det gjør vondt. De klassiske symptomene på flere av spondyloartrittene er å være stiv og ha vondt i ryggen, men det er mange flere steder det er vanlig å ha smerter. Det kan ta mange år før man får en sikker diagnose, siden det tar tid før forandringer i iliosakralleddene synes på røntgen.


Smerter i bekkenet er vanligere enn man tror. Men kan være en vanskelig diagnose å stille og behandle. Slike smerter blir ofte mistolket som ryggsmerte. Dette er den glemte diagnosen. Skjevt eller stivt bekken kan føre til nedsatt bevegelighet i hofteleddene og visa versa.


Derfor må begge områder vurderes nøye for å finne om den egentlige årsaken til plagene er bekkensmerter eller hoftesmerter. Smertene fra bekkeregionen stammer oftest fra bekkenleddene, som kan være betente eller ha låsninger (bekkenleddsyndrom). Har også vondt nederst i ryggen og er spesielt veldig stiv i ryggen og oppover mot nakken tidlig på morgenen, løsner litt utover dagen!


Er i normal aktivitet på dagene å går mye tur med en sønn på snart mnd. Hva kan dette skyldes og hva bør jeg gjøre? Akutt vondt i ryggen, også kalt akutt lumbago, er en smertefull men som regel ufarlig tilstand. Mange blir raskt bedre men tilbakefall er dessverre vanlig.


Les mer om akutte ryggsmerter her.

Isjiasnerven er kroppens lengste nerve. Generelt om bekkenet. Kvinnens bekken er lavere og bredere enn mannens. Både inngang og utgang er romsligere, og korsbenet er gjerne mindre krummet. Derfor pleide man tidligere å måle bekkenet ved legeundersøkelsen før fødselen.


Hos Helsegruppen NEMUS kan du få hjelp med å finne årsaken og riktig behandling for diagnoser innen. Korsryggsmerter er det vanligste problemet i nerve- muskel- skjelettapparatet og samfunnets dyreste enkeltplage. Vondt i ryggen er en smertefull, men som regel ufarlig tilstand. Svært mange opplever at smerten tiltar uke for uke. Bekken , hofte og lyske admin 23.


I motsetning til de aller fleste andre muskel og skjelettplager vil disse smertene mest sannsynlig ikke bli bedre så lenge man er gravid. Ofte er anbefalingen ift ryggsmerter å gå mye, men i dette tilfellet, gjør gange ofte problemstillingen vondt verre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg