mandag 19. juni 2017

Syfilis sår

Enkelte smittede utvikler en benign sen syfilis med utvikling av sår (gumma). Primær syfilis er det første stadiet. Latent syfilis deles inn i tidlig latent (innenfor første året etter smitte) og sen latent.


Da vil du få et smertefritt sår med opphøyd kant og rød bunn (også kalt hard sjanker) der du har blitt smittet, for eksempel på penis, vulva, anus, fingre eller munn. Sekundær syfilis er det andre stadiet.

Syfilis har stor global utbredelse, men er sjelden i Norge. Syfilis er fortsatt en forholdsvis hyppig tilstand i utviklingsland. Verdens helseorganisasjon har beregnet at det årlig forekommer millioner nye tilfeller av syfilis globalt.


I Norge rammes menn nesten ganger hyppigere enn kvinner, men på verdensbasis er syfilis like vanlig blant kvinner som menn. Syfilis beskrives tradisjonelt å ha tre sykdomsstadier, men sykdommen gjennomgår ikke de tre stadiene hos alle. Første stadium kommer som regel ca.


Det karakteristiske er et sår (kalt sjanker) der som smitten har trengt inn.

Noen har ingen symptomer, andre får et karakteristisk sår (kalt sjanker) der smitten har trengt inn. Såret er ofte uten smerter, med opphøyd kant og en rød “bunn”. Såret forsvinner ofte av seg selv etter et par uker. Andre tegn på at man har syfilis kan være influensalignende symptomer, med feber og muskelsmerter. Les mer om dette hos helsenorge.


Har du et sår som kan være forårsaket av syfilis , kan legen ta en liten prøve fra såret for å se etter bakterier som forårsaker syfilis. Denne testen er imidlertid ikke alltid tilgjengelig. Mistenker legen at du kan ha syfilis i hjernen eller ryggmargen, kan det bli tatt en spinalpunksjon. Selv om tallet på smittede har vært økende de siste årene, er sykdommen i dag sjelden i Norge. Overføring av syfilis kan skje i alle faser av sykdommen.


Syfilis kan overføres via morkaken fra mor til foster etter 10. Syfilis sår på kjønnsorganene øker sjansen for HIV overføring og øker smittsomheten til HIV infiserte individer. Primær syfilis : Asymptomatisk eller velavgrenset, smertefritt sår med opphøyd kant og rød bunn (hard sjanker) på smittestedet, f. I første stadiet får den smittete sår , vanligvis på kjønnsorganet.


I andre stadiet sprer infeksjonen seg til resten av kroppen. Den smittete blir slapp, får feber og kan oppleve håravfall og utslett.

Syfilis behandles med antibiotika, men det gis litt ulik behandling avhengig av hvilket stadium sykdommen er i. Behandlingen er kort for pasienter som har tidlig syfilis , dvs. Om det er usikkert hvor lenge en har hatt syfilis gis lengre behandling (over flere uker). Vi laster inn innholdet, og er snart klare til å vise deg siden du ba om. Hvordan får man syfilis ? Hva er tegnene på at man har syfilis ? Et par måneder etter at man har vært utsatt for syfilissmitte, oppstår det et sår på stedet hvor bakterien kom inn i kroppen. Smitte kan overføres fra et syfilitisk sår inne i munnhulen, både hvis såret representerer en primær syfilis og hvis det er uttrykk for den sekundære syfilis.


Faktisk tror vi mange av dem som faktisk får syfilis blir smittet på den måten. Den mest utsatte gruppen som får syfilis i Norge er menn som har sex med menn. Ved sterk mistanke om syfilis skal pasienten henvises til spesialist i infeksjonssykdommer eller venerologi for videre utredning og behandling. Gjør avtale på telefon.


Pasienten må avstå fra samleie til smittestatus er avklart og eventuell behandling iverksatt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg