mandag 19. juni 2017

Vanlige barnesykdommer

Begrepet barnesykdommer er egentlig litt villedende og diffust, da det i prinsipp brukes om alle sykdommer barn får. Det som kjennetegner sykdommene som regner som barnesykdommer , er at det (nesten) bare er barn som får dem fordi de gir livslang immuitet, slik at voksne sjelden rammes, sier Jenny Ringnes, lommelegens barnelege. Heldigvis er de aller fleste vanlige barnesykdommene i Norge nokså ufarlige, og mot de sykdommene som kan ha et alvorlig forløp velger man som regel å la barna bli vaksinert.


Her er en oversikt over de sykdommen som barnet ditt på en eller annen måte vil støte på, og hvordan du skal takle dem. Vanlige barnesykdommer.

Vi skulle så gjerne tatt over både utslett og feber, og når ikke det er mulig ønsker vi at legen skal kunne hjelpe. Det er imidlertid ikke all sykdom som krever. Barnesykdommer er infeksjoner man gjerne får som barn. Det bryter jo med selve navnet og definisjonen, men mange av barnesykdommene er slett ikke vanlige her til lands.


Det skyldes at barn i Norge vaksineres mot flere av dem. Det finnes mange ulike barnesykdommer , og det kan være vanskelig å skille forskjellige utslett fra hverandre, da noen av de ligner på hverandre. Som regel vil utslettet forsvinne av seg selv, men dersom barnet har nedsatt allmenntilstan er det lurt å oppsøke lege.

Man skiller mellom denne gruppen og mer alvorlige sykdommer det vaksineres barn mot, som også kan ramme voksne, men som sjelden gir utslett. De fleste gir et utslett. Far­ma­søy­ten under­stre­ker at enkel­te barne­syk­dom­mer kan være mer far­lig enn and­re, og for fle­re enn de mins­te bar­na. Ett eksem­pel er røde hun­der som ved smit­te av gra­vi­de, kan gi fos­ter­ska­der og abort. Barn opplever plager og sykdommer spesielle for barn.


Voksne har en tendens til å glemme eller ikke huske hva disse føltes som når man blir eldre. Vi tar en titt på noen av de vanlige barnesykdommene. Astma Mange barn i Norge lider av astma. Befruktning av eggcelle, (NRK), (min). Handlingen: Trond-Viggo Torgersen forklarerhvordan eggceller og sædceller smelter sammen, for så å bli til barn.


Ved hjelp av konkreter som skal representere eggceller og sædceller, viser Trond-Viggo dette på en veldig enkel måte, noe som gjør at dette klippet kan brukes på småskoletrinnet. I gjennomsnitt får barn under syv år mellom syv og ti forkjølelser per år, der hver av dem varer en til touker. Det kan dreier seg om akutte tilstander som for eksempel feber, halsvondt, langvarig hoste og ørebetennelser samt de vanlige barnesykdommene. Når vi omtaler barnesykdommer mener vi en gruppe smittsomme sykdommer som det er vanlig å få i barnealderen.


Tidligere fikk barn i Norge meslinger, kusma og røde hunder. Dette gis det i dag vaksinert mot gjennom MMR-vaksinen som man får på helsestasjonen.

Her er fire barnesykdommer du bør forberede deg på at kommer. Feber, oppkast eller barnemark … Høsten er høysesong for sykedager – særlig for de minste. Smitteguide – vanlige barnesykdommer. Lurer du på når du kan sende barna tilbake i barnehagen etter vannkopper? Eller hvor lenge omgangssyke smitter?


Med prikker regner jeg med at du mener et utslett hvor hver enkelt utslett, flekk eller prikk er lett å skille fra naboprikkene og har en størrelse omtrent som et knappenålshode. Hvor ofte er det vanlig at små barn blir syke? Hvor lenge varer en vanlig forkjølelse?


Kan du forebygge barnesykdommer , og hva slags tegn bør du være særlig oppmerksom på? Dette er bare noen av spørsmålene vi har stilt Øystein Riise, som er overlege ved avdeling for Vaksineforebyggbare sykdommer ved Folkehelseinstituttet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg