fredag 23. juni 2017

Giftige fisker i norge

I Norge kan vi ferdes ute helt trygt uten å være redd for at det skal komme noe å spise eller forgifte oss. Giftige fisker i Norge – Følg med hvor du tråkker. Fjesing har giftige pigger.


Det kan være svært smertefullt å stikke seg på fjesing. I norske farvann er fjesing den giftigste fisken , mens for eksempel pigghå (Squalus acanthias) og havmus (Chimaera monstrosa) har en mildere gift. Sett bort fra pigghå og havmus er fjesing den eneste giftige fisken vi har i Norge.

Men sammenlignet med sine artsfrender, er fjesingens gift mye sterkere. Giftig fisk i badevannet (VG Nett) Det vrimler av giftige fisk langs svenske- og danskekysten. Den samme fisken lever også langs Norges sandstrender. Er det ikke en del fisker som er giftige som er vanlige å få i saltvann her til lands?


Er ikke det noen fisker som man må passe seg for finnene og slikt? Greit å vite hvis man får noe ukjent på kroken og man er uforsiktig. Mange steder nevnes det ikke noe om at pigghåen har giftige pigger, noen steder at den er svakt giftig , og noen steder finnes den nevnt blant livsfarlige og giftige dyr i sjøen.


Det er vel kanskje med eventuell pigghågift som med f. Den finnes også her og der i Nord- Norge.

Den er et vanlig syn i lavlandet i Sør- Norge. I store doser er den giftig og kan gi kraftig diaré, muskelkramper og sviktende åndedrett. Sider i kategorien Fiske i Norge Under vises av totalt sider som befinner seg i denne kategorien.


Så, selv om du føler deg sikker på at du ikke har plukket noen av de giftige eller i verste fall dødelige soppene vi har i Norge , er det sjelden en god idé å spise fangsten rå. Dersom du mistenker forgiftning, er det viktig at du hurtigst mulig tar kontakt med legevakt eller ambulanse. Edderkoppen er nemlig et rovdyr, og giften bruker den til å drepe andre småkryp. Men selv om de fleste norske edderkopper har gift i seg er det likevel ingen grunn til panikk.


Det finnes nemlig ingen edderkopper i Norge som er farlige for mennesker. Det skal litt til å bli bitt av en norsk edderkopp. Farlige dyr i Norge - Norgestoppen Farlige fisker i Norge.


Venstre over) er en liten fisk (centimeter maksimalt) som har en giftig ryggfinne. I vre omrder finnes den nord til Sr- Norge , mens den er sjeldnere lengre nord i. Andre norske fisker med giftige pigger er havmus og piggh. Hele planten er giftig , med unntak av de røde bærene. Frøene inni bærene er giftige hvis de tygges.


Forgiftninger med barlind kan føre til symptomer fra mage og tarm som for eksempel magesmerter, kvalme og oppkast. I alvorlige tilfeller kan også andre symptomer oppstå, blant annet fra hjertet. Man dør ikke av å stikke seg på giftpiggene til fjesingen.

Fisken har to giftige stråler på fremre ryggfinne og en på hver side av hjellelokkene. Giften fra fjesingen er smertefull, og man skal oppsøke lege hvis uhellet er ute. Denne fisken er likevel såpass sjelden at mange aldri får se den.


Både for ikke å ødelegge dem, og fordi flere av dem er giftige. Dette er heller ikke noe problem, dersom du ikke går inn for å komme borti dem. Jeg har heller aldri hørt om noen skader eller dødsfall etter nærkontakt med giftige fisker eller koraller, og tviler veldig sterkt på at det har vært tilfellet de senere år.


Fisker som gyter i ferskvann kalles ferskvannsfisker, mens fisker som gyter i havet kalles saltvannsfisker. De fleste arter er så sterkt tilpasset enten saltvann eller ferskvann at de ikke har mulighet for å vandre mellom og overleve i de ulike miljøene. En saltvannsfisk vil raskt dø i ferskvann, mens en ferskvannsfisk vil dø i saltvann.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg