mandag 26. juni 2017

Er forkjølelse smittsomt

Vi Apotek er opptatt av du som kunde skal få gode råd og riktige produkter. Vår kunnskap - din trygghet. Se mer og kjøp her!


Influensasesongen starter gjerne i begynnelsen av oktober, og når en topp i januar. En vanlig forkjølelse kan være smittsom i hele perioden fra man får viruset i kroppen, det vil si allerede før du blir syk, sier Åse Storfjell-Olven, farmasøyt hos Vitusapotek.

Generelt er forkjølelse mest smittsomt de første dagene du er syk. Når smitter forkjølelse ? Sykdommen ses oftest om høsten og vinteren. Forkjølelse rammer folk i alle aldre, men spesielt ofte barn. Hvordan blir man forkjølet? For å bli forkjølet må man smittes av et virus.


Det finnes mer enn hundre forskjellige virus som kan gi forkjølelse. Og det er dette som gjør at vi blir snørrete, får vondt i halsen, hoster, får feber, vondt i hodet og blir slappe.

Og når symptomene kanskje er på sitt verste, er vi også aller mest smittsomme. Ved en kronisk bronkitt skyldes betennelsen i bronkiene inhalasjon av skadelige stoffer, vanligvis tobakksrøyk, men det kan også skyldes luftforurensning eller andre irritanter. Kronisk bronkitt er ikke smittsomt , men personer med denne tilstanden er generelt mer utsatt for å få luftveisinfeksjoner, som kan smitte andre. Men influensa er en mer alvorlig sykdom, og skyldes en helt annen familie av virus. Myte 2: Man kan få influensa av en influensavaksine.


Fakta: – Nei, nei og atter nei, svarer Allan Randrup Thomsen. Vanlige symptomer er luftveisinfeksjon, høy feber, muskelsmerter, hodepine og slapphet. Tilstanden kommer ofte i kjølvannet av en øvre luftveisinfeksjon ( forkjølelse ), og er en type nedre luftveisinfeksjon. Det skjer en gang imellom at sykdommen setter seg til betennelse i øyne, bihuler, mellomører, hals eller luftveier.


Akutt bronkitt forekommer oftest om høsten og vinteren. Ved mistanke om dette kan det være en god ide å oppsøke lege, da slik forverring kan kreve behandling. Hosten kan vare lenge, gjerne lengre enn de fleste forventer.


En forkjølelse er en infeksjon i øvre luftveier som skyldes ett av de flere hundre ulike forkjølelsesvirusene som til enhver tid er i omløp. Voksne må regne med å bli forkjølet et par ganger i året, mens små barn er forkjølet mye oftere. Andre kan puste inn disse dråpene.


På den andre siden er ekspertene enige i at det som regel er greit å gå på jobben med en forkjølelse når du ikke har feber.

Med en lett forkjølelse kan man oftest gjennomføre en vanlig arbeidsdag - det er nesten alltid en uskyldig virusinfeksjon i starten. Tilstanden oppstår som regel i etterkant av en øvre luftveisinfeksjon, som for eksempel forkjølelse. Les mer hos Apotek 1. De kan også være smittsomme i en kort periode før symptomstart og et par dager etter tilfriskning, sier Eide, og legger til at etter timer skiller de fleste ut lite smittestoff. Alle kan få en ørebetennelse, men barn er spesielt utsatte. Paracetamol kan brukes for å lindre smertene.


Streptokokker er den vanligste årsaken til bakteriell halsbetennelse. Ofte forutgås bakterieinfeksjonen av en virusinfeksjon, en forkjølelse , med lett ubehag i halsen. Dersom forkjølelsen kompliseres med en streptokokk-betennelse, vil du bli merkbart sykere med økende halssmerter og ubehag ved svelging. Lungebetennelsen kan ofte starte med en øvre luftveisinfeksjon, som for eksempel forkjølelse , og symptomene kan gli over i hverandre. De fleste med lungebetennelse blir ikke alvorlig syke.


Av de tidligste symptomene på lungebetennelse er plagsom hoste. Etterhvert kan det blir tyngre å puste, og etter en uke utvikles gjerne feber. Det kommer ofte sammen me eller rett etter, forkjølelse eller influensa, men man kan også få det alene.


Barn kan smitte enda lengre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg