mandag 5. juni 2017

Bronkitt symptomer

Hovedsymptomet på bronkitt er en vond hoste. Andre symptomer er generell sykdomsfølelse, lett feber og verkende muskler. Hvesing og tung pust ved lette fysiske anstrengelser er også vanlig.


Hoste over tid kan gi smerter i brystet, og noen hoster opp slim. Har du symptomer som bekymrer deg eller lunge- eller hjertesykdom, bør du kontakte lege. Legen vil vurdere akutt bronkitt som mulig årsak til plagene dine ved å sammenligne dine symptomer med det typiske sykdomsbildet av tilstanden.

Hun vil eventuelt lytte på lungene dine med stetoskop og inspisere munnhulen og svelget. Hovedoppgaven for legen er å utelukke andre tilstander som kan kreve behandling. Ved akutt bronkitt blir slimhinnene i bronkiene betente og hovner opp.


Dette fører til at luftveiene blir trange. Vanlige symptomer er hoste, sårhet og smerter i hals og bryst. Hosten kan være tørr eller slimet. Hos barn kan hosten føre til slimbrekninger.


Enkelte får piping i brystet og har feber. En x-ray er vanligvis tatt for å utelukke lungebetennelse heller enn å bekrefte bronkitt.

Symptomer bronkitt hos barn er de samme som de symptomer bronkitt hos voksne, og ikke-medisinsk behandling for å lindre symptomene er også den samme. Akutt bronkitt skyldes nesten alltid virus, og antibiotika vil derfor ikke ha noen effekt. Symptomene på kronisk bronkitt er vedvarende, produktiv hoste (hoste med slim) som har vart i to år eller lengre.


Når legen lytter på noen med kronisk bronkitt , kan det være hørbare slimlyder når man lytter på lungene, men det trenger ikke nødvendigvis foreligge øvrige symptomer eller tegn. Har ingen nytte ved akutt bronkitt , med mindre langt forløp, høy CRP og dårlig allmenntilstand gir konkret mistanke om bakteriell infeksjon. Velg da antibiotika som ved lungebetennelse. Ved behov for behandling mot bronkitt og samtidig KOLS, se tiltak ved forverring av KOLS. Hoste er det vanligste symptomet på akutt bronkitt.


I begynnelsen er hosten gjerne tørr og irriterende, men i løpet av noen dager er det vanlig å få en tiltakende og vedvarende slimhoste. Sårhet i brystet bak brystbenet er også vanlig. Noen får også hodepine eller feber. I tillegg kan antibiotika gi ekstra plager for det syke barnet, for eksempel diaré og oppkast.


Kronisk bronkitt defineres som hoste med slim i tre måneder årlig i to påfølgende år. Her er de tre vanligste årsakene til smerter og surkling i bryst og lunger: 1. Som regel vil bronkitt gå over av seg selv. Symptomer : Mild feber, vedvarende irritasjonshoste, hosting om natten, pipelyder fra lungene og mer slimproduksjon, sårhet i brystet.


Ofte vil bronkitt oppstå i forbindelse med at du har blitt forkjølet. Les også: Symptomene på at du er forkjølet.

Lungebetennelse (pneumoni) forårsakes av en infeksjon i lungene med bakterier eller virus. De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske.


Mange barn har et eller flere tilfeller av pipende, hvesende åndedrett (astmatisk bronkitt ), spesielt i forbindelse med en infeksjon i luftveiene. Bronkitt kan være akutt eller kronisk. Først og fremst ved å snakke med deg slik at han eller hun får vite hvilke symptomer du har.


Hvis du har hoste med oppspytt, kan man av og til høre surklelyder når man lytter på deg med stetoskop, likeledes pipelyder. Hva er behandlingen for bronkitt ? Derfor skal ikke akutt bronkitt behandles med antibiotika. Det er bare enkelte grupper pasienter som bør behandles med antibiotika om de får akutt bronkitt. Legene baserer vanligvis sin diagnose av bronkitt hos småbarn på symptomer.


Antibiotika hjelper ikke mot virus. Brystet s-stråler og blodprøver er tidvis nødvendig når diagnostisere bronkitt , slik at problemer som lungebetennelse eller lungeinfeksjoner kan utelukkes. Diagnosen har litt forskjellig betydning avhengig av om man er barn eller voksen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg