onsdag 31. mai 2017

Utmattelse behandling

Med dagens viten om behandling av CFS hos voksne kan man si at gradert treningsbehandling sannsynligvis har en positiv effekt på utmattelse og at kognitiv atferdsbehandling, tilpasset den enkelte pasient, kan forsøkes. Helhetlig tilnærming til behandling og tiltak bidrar til optimale forhold for kroppen å bygge seg opp igjen. Det finnes ingen effektiv behandling mot selve sykdommen. Viktigst er aktivitetstilpasning, mestringsstøtte, samt behandling av symptomer og samtidige sykdommer.


Symptomlindrende behandlingsformer som ellers kan ha gunstig effekt, er kognitiv terapi og individuelt tilpasset treningsbehandling. Behandling av kronisk utmattelse får kritikk.

Forskere kritiserer behandlingen mange med kronisk utmattelsessyndrom får. Den består blant annet av fysisk gjenopptrening og terapi. Men kritikken er udokumentert, sier dansk forsker, som holder fast ved at det virker.


Vedvarende utmattelse , som også kalles fatigue, er en overveldende opplevelse av tretthet og mangel på energi. I en av oversiktene rapporteres det fra ni primærstudier at kognitiv atferdsterapi sammenliknet med standard behandling (seks primærstudier) eller andre psykoterapier (fire primærstudier) trolig gir lavere grad av utmattelse både på kortere og lengre sikt (måneders oppfølging). Dokumentasjonen er av middels kvalitet. Søvn og hvile hjelper ikke på utmattelsen i den grad man normalt kunne forvente.


Denne typen utmattelse kalles også fatigue.

Søk i Norges største og mest komplette kursoversikt. Utmattelse er mer enn hverdagslig slitenhet. Det en svært plagsom og overveldende opplevelse av tretthet og mangel på energi.


For noen påvirker det livskvaliteten i betydelig grad. Rehabiliteringstilbudet inneholder en medisinsk vurdering a. Således er en biopsykososial forståelse relevant, også hva gjelder behandling. Skillet mellom somatisk og psykisk eksisterer ikke, det hemmer vår forståelse av diagnose og behandling.


Idiopatisk eller selvstendig autoimmun type er så langt med sikkerhet ikke avdekket. Altså med sikkerhet. Utredningen gjøres ved å kartlegge din sykehistorie og ditt symptombilde, utelukking av differensialdiagnoser, samt vurdering ut fra anbefal.


Kompleksiteten i symptomet utmattelse krever ofte tverrfaglige tilnær­minger. Det omfatter medisinsk behandling , uthol­denhetstrening, terapi, tiltak for å regulere aktivitet og hvile i hverdagen, øvelser i oppmerksomt nærvær og avspenning, samt tiltak for å tilrettelegge i arbei fritid og familiesammenheng. Originalartikkel - Diagnosen kronisk utmattelsessyndrom stilles når pasienten har omfattende og langvarig anstrengelsesrelatert utmattelse uten normal hvilelindring, dessuten minst tre tilleggssymptomer fra ulike organsystemer (redusert kognitiv funksjon, sår hals, ømme lymfeknuter, muskelsmerte, leddsmerte, hodepine, dårlig søvn) (– 3). Det er viktig å skille mellom akutt fatigue, som er relatert til sykdommen eller behandlingen, og kronisk fatigue som en seneffekt etter kurativ behandling. Fatigue kan opptre i alle faser av en kreftsykdom.


Kronisk fatigue er trøtthet som varer mer enn seks måneder etter at behandling er avsluttet og det ikke lenger er tegn til aktiv sykdom. Hovedsymptomet er langvarig utmattelse. I tillegg karakteriseres utbrenthet av tretthet og utmattelse uten at hvile hjelper.

Man føler seg deprimert og selvfølelsen blir dårligere. Ofte tenker man at livet ikke har noen mening og at alt er trist og tungt. Følelsesmessig utmattelse , distansering fra andre, og redusert evne til å yte er sentrale kjennetegn. Men det finnes behandlinger og strategier som kan lindre ubehagelige symptomer, bidra til mestring av hverdagen og bedre funksjonsnivå og livskvalitet. Tilbud som kan være til hjelp er for eksempel.


Lær å takle stress. Se mulighetene her!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg