mandag 15. mai 2017

Kristne navn

Norges største møteplass for oss med kristne verdier og tradisjoner! I følge statistikken er valg av bibelske navn mer vanlig enn vi tror. Vi kristne kjenner ofte til opprinnelsen til disse navnene , men det er det nok ikke alle som gjør. Navn , som mye annet, er mote.


Vi ser stadig at noe som er gammelt kommer tilbake. Nå for tiden kan man finne navn som ikke har vært særlig i bruk de seneste tiårene.

Kristen og Christen er norske og danske mannsnavn og er også engelske kvinnenavn. Selv om andelen som velger kristne guttenavn til barna sine holder seg ganske stabil, er andelen som døper barna sine i fritt fall. I tillegg til de direkte bibelske navnene nevnt innledningsvis, som brukes i sin opprinnelige form, er mange andre navn vi tenker på som typisk norske også avledet fra bibelske navn. Ordene kristendom og kristen kommer av det greske ordet Christos og betyr den salvede.


Dette har den samme betydningen som det hebraiske ordet Messias, navnet på frelserkongen i jødisk tradisjon. De kristne så Jesus som oppfyllelsen av Guds løfter til det jødiske folket, og gjennom ham hadde Gud oppreist et nytt gudsfolk – det sanne. Forklaring på guttenavn fra Bibelen. Direkte guttenavn fra Bibelen med kort forklaring hentet fra Bibelsk navnebok av Dag Kjær Smemo.


Absalom var Kong Davids tredje søn.

Han gjorde oprør mod sin far i kamp, men David vandt over ham. Herefter forsøgte A at flygte og under flugten hang han med sit kraftfulde hår fast i et egetræ, hvor Davids mæn dog mod Davids ordre, dræbte ham. Kristendom er en monoteistisk religion utgått fra jødedommen basert på livet og læren til Jesus Kristus. Afrika og store deler av Asia. Valget av et navn fra Bibelen trenger altså ikke å bety at man kan regne med at foreldrene er religiøse.


En kortform av Guds navn forekommer i De kristne greske skrifter. Dette kommer fra et hebraisk uttrykk som bokstavelig betyr lovpris Jah. Jah er en kortform av navnet Jehova. Mange navn som blir brukt i De kristne greske skrifter, er avledet av Guds navn. I generell del av læreplanen for Kongshaugen kristne grunnskole står det følgende under formålsbestemmelse: Skolen skal hjelpe foreldrene med å gi den kristne undervisning og oppdragelse som dåpen forutsetter.


Skolens kristendomsundervisning er således en vesentlig del av den kristne menighetens dåpsopplæring. Det er ikke til å komme fra at vi her i Norge er opptatt av antall soltimer i døgnet. Grunnen er at det har vært mulig å dokumentere at det er brukt slik. Til tross for det, kan navna også godkjennes for begge kjønn, slik det er omtalt ovenfor.


Den kristne sekt blev forbudt og kristne præster og biskopper tvunget til at ofre til kejseren – ofringer der ikke ville være forenelige med den kristne monoteisme. Et samtidigt massivt udbrud af pest udløste et behov for nogen at skyde skylden på. Under disse forfølgelser fandt pave Fabian martyriet.


Partiet De Kristne er partiet som vil bygge videre på fast grunn: Vi kombinerer liberalismens respekt for enkeltmennesket med tradisjonelle kristne verdier, som ansvar og omsorg for sin neste, og finner oppskriften på et samfunn som er fritt og trygt for alle – uansett hvem du er eller hvor du kommer fra.

Norges Kristne Råd er et fellesskap av kristne kirker og trossamfunn, med Bibelen som kilde, som tilber og bekjenner én Gud – inspirert av Jesu bønn: ”Må de alle være ett”. Bibelens store utbredelse har påvirket vår kultur på mange måter, også når det gjelder språk. Ord og uttrykk fra Bibelen finnes i språket vårt og mange andre språk.


Alt i alt feires julen på grunn av Jesus fødsel for mange år siden, selv om flere tenker mer på det som mat, gaver og gleder. De kristne juletradisjonene er ikke like viktige for alle, men det er viktig å huske at de fleste tradisjonene som gjør seg gjeldende ved juletider er av kristent opphav. Helge- også kan komme av det kristne mannsnavnet Helge, og slike navn er derfor mye yngre - i fra kristen tid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg