fredag 12. mai 2017

Symptomer på laktoseintoleranse

Symptomer på laktoseintoleranse

Laktoseintoleranse kan være plagsomt og forvirrende. En gjennomgående misforståelse er at man blir nødt til å kutte ut alt av meieriprodukter. De ferskeste innenriksnyhetene. Hold deg oppdatert med ABC Nyheter. Det skilles mellom primær laktoseintoleranse som er en arvelig betinget enzymdefekt, og sekundær laktoseintoleranse , som er forbigående svekket laktaseaktivitet forårsaket av annen sykdom i tarmen.


Ulike betegnelser brukes på tilstanden. Du vil møte betegnelser som melkeintoleranse, laktoseintoleranse , laktasemangel, laktosemalabsorpsjon. Vanlige symptomer er oppblåsthet, luftplager og vandig diaré som kan variere fra lite plagsomme til sterke. Dersom du mistenker at du kan være laktoseintolerant, hva bør du da være oppmerksom på ? De vanligste symptomene på laktoseintoleranse hos voksne er mageknip, oppblåsthet og diaré, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver hos Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), til KK.


Pasienter som har cøliaki for eksempel, kan oppleve at det tar fra til år å få riktig diagnose. Hvordan vet jeg om jeg har laktoseintoleranse ? Kanskje er symptomene tilfeldige, eller kanskje de skyldes noe annet enn maten. Man får da symptomer på laktoseintoleranse. Ved laktoseintoleranse har man problemer med å fordøye laktosen (melkesukkeret) i melken.


Symptomer på laktoseintoleranse

Tilstanden er en vanlig årsak til at større barn og voksne ikke tåler melk. Typiske symptomer er oppblåsthet, luftplager, kvalme og diaré. Hos Vitusapotek og vitusapotek.


Melkeproteinallergi og laktoseintoleranse er to ulike måter å ikke tåle melk på og må ikke forveksles. Symptomer på laktoseintoleranse. Ved laktoseintoleranse har du redusert evne til å fordøye laktose mens ved melkeproteinallergi har du en allergi mot melkeprotein, og du må holde deg helt unna alt som inneholder melk. All informasjon på NHI.


Symptomer på laktoseintoleranse

Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Ved primær laktoseintoleranse fødes barnet med normal laktaseaktivitet i tarm, men ettersom barnet blir større, synker enzymaktiviteten gradvis inntil nivået blir så lavt til at melkesukkeret ikke lenger absorberes skikkelig. Gassdannelse og diaré er de vanligste symptomene på laktoseintoleranse.


Ved mistanke om laktoseintoleranse , vil legen vanligvis ta en blodprøve for genetisk testing. Primær laktoseintoleranse er en permanent tilstand. Det kan gi svar på om man har arveanlegget for utvikling av laktoseintoleranse. Dersom blodprøven er positiv, vil videre utredning være nødvendig, dersom barnet har andre symptomer enn bare diaré.


Symptomer på laktoseintoleranse

Personer med laktoseintoleranse tåler oftest noe melk, men bør for eksempel ikke spise brunost og prim. I motsetning til melkeallergi, er det ikke farlig for en med laktoseintoleranse å få i seg litt melkeprodukter. Hva er symptomene på laktoseintoleranse ? Som et resultat av laktoseintoleranse , eller en manglende evne til å fordøye melkeprodukter, kan forekomme. Leger og ernæringseksperter har advart mot dette lenge fordi det kan bety at du ikke får i deg alle næringsstoffene du trenger. På verdensbasis er laktoseintoleranse vanlig, men hos etnisk norske er forekomsten lav.


Klikk her for å laste ned dette faktaarket. Melk og melkeprodukter har varierende innhold av melkesukker, og mange produkter kan brukes av laktoseintolerante. Manglende stigning tyder på dårlig opptak av laktose fra tarmen.


Testen kan du få utført på poliklinikk eller sykehus.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg