fredag 12. mai 2017

Halsbetennelse smitte

Norsk robot fjerner MRSA og anna smitte fra rom og utstyr. Decon-X fjerner MRSA effektivt fra alle overflater og utstyr. Hva er halsbetennelse med streptokokker? Streptokokker er den vanligste årsaken til bakteriell halsbetennelse. Ofte forutgås bakterieinfeksjonen av en virusinfeksjon, en forkjølelse, med lett ubehag i halsen.


Halsbetennelse smitte

Dersom forkjølelsen kompliseres med en streptokokk-betennelse, vil du bli merkbart sykere med økende halssmerter og ubehag ved svelging. Ellers er det alltid viktig at du har god håndhygiene med regelmessig håndvask for å unngå å smitte andre. Det er ikke uvanlig at halsbetennelse , som er forårsaket av streptokokker, sprer seg blant skole- og barnehagebarn.


Halsbetennelse smitter ved at en syk person hoster eller nyser i nærheten av deg. I de fleste tilfeller anbefales antibiotika. Syke barn bør være hjemme en periode for å hindre spredning av smitte til andre barn.


God hygiene er alltid viktig for å unngå smitte. Både virus og bakterier kan forårsake en halsbetennelse. Sykdommen rammer ofte ungdommer og barn, men alle kan få en halsbetennelse. Det forebygger også ørebetennelse, halsbyll og sjeldne komplikasjoner som giktfeber.


Man kan bli smittet av halsbetennelse gjennom dråpe- eller kontaktsmitte. For eksempel ved at en syk person i nærheten hoster eller nyser. Antibiotika kan gi bivirkninger som diaré eller utslett. Alle kan få en ørebetennelse, men barn er spesielt utsatte.


De fleste blir bedre etter et par dager, men noen trenger antibiotika. Paracetamol kan brukes for å lindre smertene. Akutt halsbetennelse betegnes på fagspråket akutt tonsilitt. Symptomer og tegn på tonsillitt er feber, svulne tonsiller, sår hals, svelgevansker, grøtet stemme og ømme lymfeknuter på siden av halsen. Utbrudd av halsbetennelse og skarlagensfeber var forholdsvis vanlig før pasteurisering av melk, og det er beskrevet flere utbrudd av skarlagensfeber i Norge hvor smittekilden har vært forurenset melk.


Bakterien var tidligere årsak til alvorlige, invasive infeksjoner med høy dødelighet, f. Automatiser desinfeksjon av rom og utstyr. Unngå å smitte andre med halsbetennelse. Som oftest skyldes halsbetennelse en virusinfeksjon, men noen ganger er bakterier årsaken. Symptomene som oppstår ved en halsbetennelse er smerter langt bak i halsen som blir verre ved svelging.


Halsen kan være rø eller ha hvite flekker bak i svelget. Legen sykemeldte meg ikke engang, han mente det var minimal sjangs for at jeg smittet de små barna inne på avdelingen. Men da jeg ble uvel og fikk feber, fikk jeg til nøds dagers sykemelding. Kald drikke og is kan virke lindrende på sår hals.


Smitten sker dels i form af luftbårne dråber, dels i form af smitte via hænderne (kontaktsmitte). Blandt de bakterielt udløste halsbetændelser er streptokokker gruppe A den vigtigste årsag. En irritasjon i slimhinnene kan føre til at disse blir betente og hovner opp. Hvis det føles som du svelger piggtrå kan det være en halsbetennelse med streptokokker. Det er flere forskjellige typer som kan gi sykdom hos mennesker, men viktigst og mest alvorlig er de sykdommene som fremkalles av de såkalte hemolytiske streptokokker.


Halsbetennelse smitte

Dette er smittsomt og du bør derfor ikke gå på jobb. Vask hendene dine ofte for å unngå å smitte andre. Les også: Så skitten er du.


Men det er kjent at RS-virus, som særlig rammer små barn, kan smitte i inntil 1-uker fra man blir syk, opplyser smittevernoverlegen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg