mandag 15. mai 2017

For tidlig født

For tidlig født

Norway Shop, den offisielle butikken for gensere fra Dale. Kjøp ullgensere for men, norske luer og merino ul gensere for damer og men. Kjøp fôr i metermål og se det store utvalget vi har til prosjektet ditt. Finn laveste nettpris her. Normalt varer et svangerskap i rundt uker regnet fra siste menstruasjons første dag.


For tidlig født

Omtrent prosent av alle svangerskap ender med for tidlig fødsel. Risiko for cerebral parese og blindhet er økt, og ifølge en oversikt fra Nasjonalt Folkehelseinstitutt får prosent av barn født i uke til 2 og prosent av barn født i uke cerebral parese. Tilsvarende kan det hende at man føder for tidlig uten å ha noen av de kjente risikofaktorene. Forekomsten av for tidlige fødsler er ganske stabil i Norge. Det vil altså si at premature fødsler utgjør mellom fem og seks prosent av alle fødsler i Norge.


Sviktende livmorhals. En kjent årsak til for tidlig fødsel, men utgjør kun en liten del av alle for tidlige fødsler. Godt under prosent. Født for tidlig tidligere. For tidlig fødte barn kalles også premature.


Flere risikofaktorer kan bidra til tilstanden. Dersom du har født for tidlig en gang, har du en økt risiko for å føde for tidlig i senere svangerskap. Omfanget vil avhenge av grad av prematuritet og komplikasjoner knyttet til for tidlig fødsel og nyfødtperiode. Prematur betyr før moden, det vil si født før uke 37. Et for tidlig født barn trenger, alt etter hvor mye for tidlig født det er, intens overvåking og spesialpleie.


I dag klarer de fleste av de for tidlig fødte barna seg og tar igjen sine jevnaldrende i vekst og utvikling. Det krever mye av pleiepersonalet og ikke minst av foreldrene å ha ansvaret for et prematurt barn. Gjennom foreldrenes ærlige refleksjoner får vi innblikk i livet på innsiden og hva det vil si å leve med et prematurfødt barn. Hvert år fødes det omlag 1ekstremt premature barn i Norge. Ekstremt prematur vil si før svangerskapsuke 28.


Mange foreldre med for tidlig fødte barn opplever en strøm av spørsmål, usikkerhet og et sug etter informasjon. Nå har forskere fra USA funnet opp en kunstig livmor som kan forlenge den tiden som fostret har til å utvikle seg i hvis det blir født for tidlig. De som er født prematurt, har ca. Ble født i uke 2 ganske tidlig. Jeg har derfor funksjonsnedsettelser som svekket syn og litt nedsatt hørsel, og lungene.


Det går veldig bra med meg og jeg gjør det bra på skolen og ellers i livet til tross for en tøff start på livet. Barn født mellom uke og uke bruker betegnes som for tidlig født (PT – Pre Term), fødsel i uke 29–som mye for tidlig født (VPT – Very Pre Term), og før uke som ekstremt mye for tidlig født (EPT – Extremely Pre Term). Dere voksne som ble født alt for tidlig og med lav fødselsvekt, ev hvilke utfordringer og vansker har du fysisk, psykisk? Et barn defineres som for tidlig født hvis det kommer til verden før svangerskapsuke 37.


Dette viser at det er viktig at man fanger opp disse barna tidlig og er oppmerksomme på at de kan være ekstra utsatte. Slik kan vi kanskje forebygge problemer senere. Når ppt fysio og ortoped var til kontroll så kalkulerte de ut fra hva som skulle vært terminen og ikke det som var datoen ho ble født. I teorikapitlet har jeg fokusert på forskning om konsekvenser av for tidlig fødsel, teori om stress hos foreldre til barn i risiko for utviklingsforstyrrelser og teori om tiltak som kan forebygge følgevirkninger av for tidlig fødsel. Tidlig fødsel farligere enn antatt.


Barn som er født for tidlig , har ikke bare økt risiko for funksjonshemninger. De får også oftere adferdsproblemer, viser en ny studie. En studie viser at å bli født bare et par uker for tidlig kan påvirke et barns matematikk- og leseferdigheter.


For tidlig født

Studien publisert i tidsskriftet Pediatrics, og gjengitt i The Wall Street Journal.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg