onsdag 10. mai 2017

Hjernehinnebetennelse vaksine

Ungdom og vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse Publisert 19. Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i alderen 16–år vurderer å vaksinere seg mot meningokokksykdom (smittsom hjernehinnebetennelse ). Ta vaksinen mot smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokk) i god tid før du trenger beskyttelse. Anbefalinger om vaksine mot meningokokksykdom.


Vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse.

Vanligvis opptrer hjernehinnebetennelse hyppigst om vinteren, men blant russ er det sett en økning av forekomsten i forbindelse med russefeiringen i mai måned. Det kan hende skolen har noen ekstra vaksiner. Tidligere var kusma-virus (parotitisvirus) den vanligste årsaken til hjernehinnebetennelse , men vaksinasjon med MMR- vaksine , som beskytter mot både meslinger, røde hunder og kusma, har betydd at vi stort sett ikke ser dette viruset som årsak til hjernehinnebetennelse lenger. Hjernehinnebetennelse som skyldes virus Virus- hjernehinnebetennelse skyldes ofte echovirus eller coxsackievirus. Nimenrix er godkjent for voksne og barn over uker, Menveo er godkjent fra års alder.


Ungdom som skal delta i russefeiring har særlig høy risiko for smitte. Mange mennesker på ett ste som russetiden, kan øke faren for smitte. Om man mistenker hjernehinnebetennelse skal lege kontaktes øyeblikkelig.

Skogflåttencefalitt, også kalt TBE, er en virussykdom som spres av skogflått. Smittsom hjernehinnebetennelse. For å bli syk må det oppstå en skade på slimhinnen, slik at bakterien trenger inn. Ungdom i alderen – år, spesielt de som skal delta aktivt i russefeiring, bør vurdere å vaksinere seg.


Se egen anbefaling: informasjon om smittsom hjernehinnebetennelse Personer uten miltfunksjon. Nærkontakter rundt tilfeller av meningokokksykdom. Personer med yrkesmessig risiko for smitte (laboratoriepersonell). Meningitt C vaksine brukes til å forebygge mot den type C stamme av N. Både meningitt og sepsis er dødelige sykdommer;.


Meningitt er en betennelse i hinnene som omslutter hjernen og ryggmargen. Betennelsen kan skyldes bakterier eller virus (kalles henholdsvis bakterie- og virusmeningitt). Både barn og voksne kan få hjernehinnebetennelse. Den kan utvikle seg i løpet av bare noen timer.


Symptomene er økende hodepine og utvikling av nakke- og ryggstivhet. Et annet karakteristisk tegn er petekkier, men det er ikke alle som får disse. Det finnes ulike typer av sykdomsfremkallende meningokokkbakterier.

De vanligstekalles A, C, W, Y og B. Friske personer kan ha meningokokker i halsen uten å vite om det. Byrådet har satt av millioner kroner til gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse. Byrådets mål er at alle russ skal være vaksinert. Serøs meningitt er hjernehinnebetennelse med et betydelig lavere antall immunceller, som regel lymfocytter, i spinalvæsken enn ved purulent meningitt.


Serøs meningitt er oftest forårsaket av virus, men enkelte bakterier, sopp og ikke-infeksiøse agens kan også gi denne typen meningitt. Meningokokker er ofte en del av normalfloraen i halsen hos barn. Dato for vaksinering 17.


Mer informasjon om hjernehinnebetennelse finner du på nettsidene til FHI. Folk som ferdes mye i skog og mark i kystkommuner i de sørligste fylkene, bør vurdere å vaksinere seg mot skogflått-encefalitt (hjernebetennelse). Sykdommen smitter via spytt og nærkontakter som kjæreste og personer man har delt flaske med skal følges ekstra opp med antibiotika og vaksine.


Russ er særlig utsatt for sykdom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg