onsdag 10. mai 2017

Belegg i munnen

Hvis du kikker inn i munnen , vil du kunne se områder med hvitt belegg. Skraper du bort dette belegget, ser du at slimhinnen eller tungen under er skarpt rød og blør lett. Vill først begynne med og takke for denne flotte siden!


Jeg har i den siste tiden (bortimot en måned nå) vært plaget med et hvitt belegg på underleppen og på insiden av kinnene. Munn og tann Trøske. Trøske er en soppinfeksjon i munnhulen som skyldes en oppblomstring av soppen Candida albicans.

Trøske gir et karakteristisk hvitt belegg i munnen som noen ganger kan svi og gi ubehag. Triade: aftøse sår i munnen , genitale sår og hypopyon-iritt. En rekke andre symptomer forekommer også. Erythema multiforme.


Sår med skorper eller blodige forandringer, hyppigst på lepperødt. Vesikler kan av og til ses intraoralt før de brister og konfluerer til større sår. Trøske kjennetegnes som oftest av fortykket hvitt belegg på slimhinnene i munnen og i svelget. Den er forårsaket av en sopp som heter Candida.


Infeksjonen kan vanligvis lett behandles med legemiddelmikstur.

Betennelsesforandringer navngis også etter lokaliseringen i munnen , som tannkjøtt (tannkjøttbetennelse), tungeslimhinne (glossitt), lepper, munnvik (cheilitt). Sopp i munnen skyldes en infeksjon oftest forårsaket av det man kaller candida sopp. Enten som et hvitt beleg du kan skrape av, eller rødme i munnhulen.


I noen tilfeller kan sopp i munnen forårsake svie og ubehag i munnhulen. Hvis sopp i munnen ikke behandles, kan det utvikle seg og bli kronisk. Ofte vil økt spyttproduksjon en gang i timen være tilstrekkelig til at munntørrheten er mindre uttalt. Mange er tørre i munnen om morgenen fordi de snorker eller puster gjennom munnen.


Les mer om after her. Dessverre er det mange krefttilfeller i munn og svelg som oppdages sent, det vil si på et tidspunkt der kreften har vokst inn i annet vev eller har spredd seg til andre deler av kroppen. Dette er fordi kreft i munn og svelg er smertefri i tidlige stadier og fører ikke til legekontakt.


Seigt og lite spytt påvirker munnhelsen. Tenner og slimhinner kan få ubehagelig belegg , og risikoen for tannråte øker. Da er det greit å vite at det kan være normalt å ha litt belegg på tunga eller et munnsår som varer til uker uten at det representerer sykdom.


Hvis man derimot har sår i munnen som ikke vil gro, eller fargeforandringer og symptomer som svie og ubehag som ikke gir seg, bør man sjekke det opp hos fastlegen. Hvitt belegg på tungen, legen tror det er sopp, hva annet kan det være? Får endel hvitt belegg i munnen , kan dette skade kinnene?


Jeg har hatt et hvitt belegg på innsiden av kinnene og diverse fargeforandringer og belegg på tungen i mange måneder, skriver mannen til Lommelegen. Ifølge han trodde både legen og tannlegen at det dreide seg om sopp, og ga mannen medisiner mot dette, men ingenting hjalp.

Tungen kan røpe mer om deg enn du tror. Det finnes en rekke mulige forklaringer på hva tungetilstander og forandringer på tungen kan skyldes. Tungeplager ha mange forskjellige sykdomsårsaker - deriblant bakterie- og soppinfeksjoner, allergier og i enkelte tilfeller også hudsykdommer.


Slimhinnen i munnen er svært årerik, med mange blodkar. Derfor kan ulike sykdommer ofte komme til syne der. Både infeksjonssykdommer, blodsykdommer, mangelsykdommer, kjønnsykdommer, kreft og.


Det er imidlertid mest vanlig hos spedbarn, ifølge Brelin. Soppinfeksjon hos små barn kan se blemmeaktig ut, men det er som regel bare et hvitt belegg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg