tirsdag 2. mai 2017

Lungekreft røyking

Derfor bør du unngå røyk Halvparten av de som røyker over lengre ti dør av det. De dør av kreft, hjerte- og karsykdom og lungesykdom, som blant annet KOLS. Norge på grunn av røyking.


Det skilles mellom to typer, ikke-småcellet og småcellet lungekreft. Ikke-småcellet er den vanligste, mens småcellet lungekreft er den mest aggressive og den som oftest sprer seg til andre organer.

Hovedårsaken til kreft i lungene er røyking. Hva er lungekreft ? Småcellet lungekreft består av små celler som deler seg raskt. Dette er en kreftform som ofte sprer seg til andre organer. Ikke-småcellet lungekreft deles inn i tre undergrupper: Adenokarsinom Plateepitelkarsinom Storcellet karsinom Ikke-småcellet lungekreft sprer seg ikke så ofte som.


På nasjonalt plan regnes imidlertid radon og asbest som den viktigste ekstrabelastningen til utviklingen av lungekreft , i tillegg til røyking. Les mer om lungekreft på helsenorge.

Antall tilfeller per 100. I forlengelsen av den åpenbare årsakssammenhengen mellom aktiv røyking og lungekreftutvikling er sammenhengen mellom passiv røyking og lungekreft undersøkt. Risikoestimatene er ikke entydige, men en stor metaanalyse konkluderte nylig med at det er en kausal sammenheng mellom passiv røyking og utvikling av lungekreft. Samlet utgjør ikke-småcellet lungekarsinom og småcellet lungekarsinom cirka av alle karsinomer i lungene.


De er høygradig maligne og sterkt relatert til røyking. Karsinoid tumor, sarkomer og karsinomer av spyttkjerteltype er sjeldne, og er ikke relatert til røyking. Radon alene er ikke like farlig som kombinasjonen radon og røyk. Aldri for sent å slutte. Gla’meldingen fra forskerne er at det aldri er for sent å slutte å røyke – om man ønsker å redusere risikoen for å utvikle lungekreft.


Forskning viser tydelig at røyking er årsak til de fleste tilfeller av lungekreft , men ikke alle. Risikoen for å utvikle lungekreft øker med antall sigaretter som røykes, antall år du røyker, røykestart i ung alder og mengde tjære og nikotininnhold i sigarettene. Tobakksrøyking, og spesielt sigarettrøyking er den absolutt viktigste årsak til lungekreft , som i teorien burde være den letteste årsaken å unngå.


Røyking som årsak til lungekreft. I USA er det beregnet at sigarettrøyking har skylden for til av lungekrefttilfellene. Passiv røyking øker også risikoen for lungekreft.


Asbest er den vanligste yrkesmessige risikofaktoren.

Man har tenkt at på grunn av røyking er lungekreft en selvforskyldt kreftform. Det er den til en viss grad også, men det er det også mange andre kreftformer og andre sykdommer som er. Det er flere som dør av hjerteinfarkt, men hjerteinfarkt har likevel mye høyere status enn lungekreft , sier han. Symptomer på lungekreft er hoste, kortpustethet, blod i spyttet, gjentakende luftveisinfeksjoner, smerter i brystet og smerter mellom skulderbladene.


Risikofaktorer er røyking , eksponering for radon og asbest (særlig hvis du i tillegg røyker), nikkel- og krom­-eksponering, luftforurensing og passiv røyking. Det kan hende at passiv røyking i barndommen kan øke risikoen for å få lungekreft senere. Lungekreft oppstår nesten aldri hos barn. Hos dem som begynner å røyke aktivt i barndommen, er risikoen høy. Jeg visste nok at man kunne få lungekreft av å røyke, men skjønte ikke hva lungekreft var.


Hvis du får høre om det, så tror jeg det gjør noe med deg, sier hun til ABC Nyheter. Risikoen for lungekreft er hele ganger høyere for menn, og ganger høyere for kvinner, enn om du ikke røyker. Omtrent prosent av de som får lungekreft , har fått det på grunn av røyking. Andre risikofaktorer kan være luftforurensning, radongass, asbest-, nikkel- og kromeksponering.


Uheldig arbeidsmiljø kan ha sammenheng med utvikling av lungekreft , men det er uvisst hvor mye.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg