torsdag 18. mai 2017

Brennkopper smittsomt

Lite smittsomt blant voksne, moderat smittsomt blant barn og svært smittsomt blant nyfødte. Kan variere, vanligvis 4-dager. Symptomer og forløp. Vanlig brennkopper begynner med vesikler, fra noen få millimeter til et par centimeter, med blakket innhold om de ikke sprekker tidlig.


Brennkopper er veldig smittsomt og ses oftest hos barn under år. Som regel kommer bakteriene seg inn i huden gjennom et lite sår eller en rift. Sykdommen smitter først og fremst ved hudkontakt. Barn under år er spesielt utsatt for å få få brennkopper , da de har mye nærkontakt med andre barn.


August og september er høysesong for brennkopper. Det er blemmene og innholdet i blemmene som smitter. Når sårene tørker inn blir man mye mindre smittsom , sier Olsen.


Det er ikke farlig å bli smittet med brennkopper , men ubehagelig. Sårene kan sitte overalt på kroppen, men de sitter vanligvis rundt munnen eller ved nesen. Det er mange bakterier i såret, og derfor smitter brennkopper lett. Når barnet har brennkopper , kan det lett komme til å smitte seg selv og andre ved å pille i såret. Behandlingen virker vanligvis etter noen få dager.


Smittefare ved brennkopper. Dersom dette gjentar seg flere ganger, kan det være at man har gule stafylokokker i nesen. Dette bør behandles med bakteriedrepende krem.


Brennkopper smittsomt

Den vanligste bakterien som forårsaker brennkopper er den vi kaller gule stafylokokker. Dette fører til at epidimier på skoler og i barnehager kan oppstå. Utslettet sprer seg mellom mennesker ved at man kommer i kontakt med utslettet.


Det kan også spre seg til andre hudområder hos en person som allerede er angrepet. Det er nødvendig å gjøre tiltak som begrenser smitte. Tilstanden skyldes gruppe A-streptokokker eller en bakterie som heter Stafylokokkus aureus.


Brennkopper smittsomt

Mer sjeldent skyldes tilstanden en annen bakterie som heter Streptococcus pyogenes. En spesiell form for brennkopper som kalles bulløs impetigo kan gi områder med større væskefylte blemmer. Tilstanden er vanlig, og den forekommer oftest hos barn, gjerne med flere tilfeller i den samme familien eller i den samme barnehagen.


Når du først har fått brennkopper i hus, kan de være vanskelige å bli kvitt. Alle kan få brennkopper , men det rammer mest barn. Er brennkopper farlig? Hvordan ser et barnesår ut? Barnesår starter på tilsynelatende frisk hu men som regel er det en liten rift eller en kløende eksem som starter utviklingen av barnesår.


Oftest er det barn i alderen to til seks år som får brennkopper. Voksne kan også få brennkopper , men det er mer uvanlig. Vannkopper er forårsaket av et smittsomt virus (Varicella-Zostervirus). De fleste får vannkopper som barn og vanligvis bare én gang.


Varicella (vannkopper) og herpes zoster (helvetesild) forårsakes av varicella zoster-virus (VZV) i familien herpesviridae. Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett (vannkopper), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg