torsdag 18. februar 2016

Svangerskapsforgiftning død

Svangerskapsforgiftning kan være lett eller utvikle seg til en farlig tilstand. Preeklampsi betyr før eklampsi, noe som betyr at alvorlig svangerskapsforgiftning kan utvikle seg til eklampsi. Derfor følges du nøye opp på grunn av risikoen for utvikling av eklampsi eller HELLP (hemolysis, elevated liver enzymes and low platelet count).


Ubehandlet svangerskapsforgiftning krever liv Studien viser at den viktigste dødsårsaken var svangerskapsforgiftning (kvinner). Fire kvinner døde av svangerskapsrelatert blodpropp, mens den. Elisabeth (28) døde mens legen sov Lå timer uten legetilsyn med alvorlig svangerskapsforgiftning. Det viktigeste for å kunne forebygge en alvorlig svangerskapsforgiftning er å oppdage tilstanden tidlig.


HELLP-syndrom er en form for svangerskapsforgiftning som innebærer høy risiko for alvorlige komplikasjoner hos mor og foster. Dersom du blir gravid igjen etter HELLP-syndrom, gis det ofte forebyggende behandling i form av lavdose acetylsalisylsyre. For de fleste utgjør ikke det problemer, da svangerskapsforgiftning oftest oppstår i slutten av svangerskapet, og man bare kan sette i gang fødselen, og få ut babyen. Det er verre når det oppstår tidlig i svangerskapet. De fleste kvinner som har hatt svangerskapsforgiftning , får likevel ikke dette en gang til.


Svangerskapsforgiftning død

Oppfølging under kommende svangerskap kan med fordel gjøres av en lege som er spesialist på fødselsmedisin. I alvorligere tilfeller får en hodepine, kvalme, og smerter øverst i magen. Undersøkelsen viser at den vanligste dødsårsaken er svangerskapsforgiftning.


Ved svangerskapsforgiftning (preeklampsi) har den gravide høyt blodtrykk, protein (eggehvite) i urinen og eventuelt hevelser. Tilstanden oppstår i siste halvdel av graviditeten med økende hyppighet frem mot terminen. Ved dødfødsel er barnet ofte dødt før fødselen, og det fødes som regel vaginalt. Hvordan vet jeg at barnet er dødt ? Tidligere død av fosteret betegnes abort. Det finnes ingen god behandling for sykdommen annet enn avslutning av svangerskapet med forløsning av barnet og morkaken (placenta).


Dødfødsler forekommer heldigvis sjelden. Ingen vet ennå hva som forårsaker svangerskapsforgiftning. Vi vet imidlertid at årsaken kan knyttes til morkakens funksjon.


Vi tror i dag at stoffer fra morkaken kommer over i den gravides blodsirkulasjon og påvirker blodåreveggene slik at kvinnen får økt blodtrykk samt lekkasje av proteiner gjennom nyrenes årevegger. I siste instans kan svangerskapsforgiftning utvikle seg til HELLP-syndrom hvor det kan stå om liv, så det er lurt å være vàr på faresignalene på et tidlig stadium. Stipendiat Linda Føll Tømmerdal fra Institutt for kreftforskning og molekylærbiologi ved NTNU gjennomfører et forskningsprosjekt som undersøker om det finnes en sammenheng mellom sykdommen og et spesielt genområde hos kvinnene.


Har ikke selv erfaring med svangerskapsforgiftning , men om du føler deg dårligere enn du gjorde hos legen hadde jeg ikke nølt med å kontakte føden. Som du selv sier, bedre å sjekke en gang for mye, tviler på at de syns du maser. I Norge er det over fem år siden en kvinne døde av svangerskapsforgiftning , men sykdommen kan føre til alvorlige komplikasjoner hos mor, og premature fødsler. Man kan få svangerskapsforgiftning gjennom hele svangerskapet, fra uke 2 men de fleste får det sent. Professor Rigmor Austgulen ved Institutt for kreftforskning og molekylærmedisin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) er ikke overrasket over resultatet.


Vi må lære av disse tilfellene. Den typiske situasjonen for kvinnene med svangerskapsforgiftning og som døde av hjerneblødning, var at de lå med høyt blodtrykk i lang tid uten tilstrekkelig behandling for å få trykket ned. I pakningsvedlegget står det at preparatet ikke skal brukes ved svangerskapsforgiftning. Mangelfulle retningslinjer og rutiner for samhandling mellom jordmor og lege førte til at et barn døde rett etter fødselen.


Helsetilsynet opprettet tilsynssak. Johansen, mener at andre fødeavdelinger burde lære av denne saken fordi dette like gjerne kunne skjedd på et annet sykehus. Kvinneklinikken har også avholdt interne møter om høyt blodtrykk i svangerskapet og om svangerskapsforgiftning , samt økt antall tilgjengelige leger i vaktordningen. Aftenposten skrev for et par uker siden om en annen kvinne som døde etter keisersnitt ved Ahus på grunn av en komplikasjon som legene burde ha kjent til. Sykdommen kommer oftest etter 28.


Preeklampsi er seks til åtte ganger vanligere hos førstegangsgravide enn hos deg som har født barn før. De første månedene var bokstavelig talt en kamp på liv og død for den vesle jenta. Benedikte fikk ikke holde henne før det var gått fem dager, og da bare en kort stund.


Den første dagen var hun innpakket i plast, for at ikke huden skulle gå i oppløsning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg