onsdag 17. februar 2016

Bipolar lidelse behandling

Tyngden og den omsluttende effekten av en vektdyne kan bidra til bedre og dypere søvn. Kjøp din vektdyne her og få gratis frakt! Bipolar lidelse er en langvarig lidelse som ofte kommer tilbake.


For å forhindre tilbakefall av sykdommen anbefales kognitiv atferdsterapi i tillegg til behandling med medisiner. Du vil da lære å kjenne igjen begynnelsen på en depresjon eller mani, og stanse den ved hjelp av det du har lært i behandlingen.

Det finnes ulike typer behandling av bipolare lidelser. Her kan du lese om de vanligste alternativene. Forebyggende behandling med antidepressiva brukes kun ved svært hyppige depressive episoder som påvirker livskvalitet og funksjon.


Ved bipolar lidelse type opplever du ikke episoder med mani, men det som kalles hypomani. Livstidsforekomsten af bipolar lidelse er mellem 1- , og sygdommen starter oftest med en depressiv episode. En som har en bipolar lidelse kan ha store svingninger, og tilstanden pendler mellom dyp depresjon og passivitet til oppstemthet og en svært aktiv væremåte - også kalt mani. Personer med bipolar lidelse har en tendens til å svinge mellom maniske og depressive episoder, men hos de fleste er det oftest depresjonsperioder.


Hyppigheten av slike episoder varierer fra pasient til pasient, og det avhenger også av om pasienten står på behandling eller ikke.

Bipolare lidelser inndeles i type I og type II. Målet med psykologisk behandling er å forebygge at pasienter med bipolar lidelse får nye sykdomsepisoder, lindre symptomer som oppstår mellom episoder, normalisere funksjonsnivået og hindre blant annet rusmiddelproblem og selvmord. Tillegg av stoffskiftemedisin kan også være aktuelt. Behandlingen er omfattende og livsvarig. Dette er i seg selv en grunn til å oppsøke hjelp, også for deres pårørende.


Både medikamentell behandling og psykologisk behandling er nødvendig for å gi b. Dette gjelder både i behandlingen av en aktuell episode (mani eller depresjon), og i forebyggingen av nye episoder. Hva forårsaker bipolar lidelse ? Vi vet ikke sikkert hva som forårsaker bipolar lidelse. Det kan ha sammenheng med nivåene av enkelte signalstoffer som formidler informasjon mellom ulike deler av hjernen. Sykdommen kan også være genetisk.


Fullt utviklet bipolar lidelse. Tidlig debuterende bipolare lidelser er ofte alvorligere varianter av sykdommen, med mer blandet mani, irritabilitet, tegn på alvorlig sinnslidelse (psykosesymptomer) og andre psykiske lidelser, samt dårligere effekt av forebyggende behandling med litium. Gradvis utvikling og hyppige svingninger er typisk. Manisk-depressiv lidelse kalles i dag ofte bipolar lidelse , og nyere forskning har vist at 5- av befolkningen befinner seg innenfor det bipolare spektrum.


Selv om bipolare lidelser diagnostiseres ved at man finner tegn til oppstemthet i sykdomsbildet, er det i regelen depresjonene og ustabiliteten som preger bildet i hverdagen. Nasjonal faglig retningslinje.

Hva er nasjonal faglig retningslinje? Som et resultat, har mennesker med bipolar lidelse fått feildiagnostisert schizofreni. For de med bipolar lidelse type vil det ofte være behov for langvarig behandling med medisiner.


For mange vil det bety store deler av livet. Ved bipolar type kan behandlingen være mer avgrenset i ti men for mange vil det være behov for langvarig behandling. Kan du bli bedre eller frisk av psykoselidelse og bipolar lidelse ? Svaret er helt klart ja!


Vi vet at de fleste som får psykose- eller bipolar lidelse blir bedre på en eller annen måte, og at noen blir helt friske.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg