tirsdag 16. februar 2016

Sorgprosess død

Snakk gjerne med andre som sto nær den som er død , eller som har mistet en de var glad i. Når sorgen blir særlig tung, er det viktig å kontakte noen du kan snakke med. Det kan være personer du har tillit til i nærmiljøet eller i hjelpeapparatet. Selv om ingen kan lastes for tapet, kan man føle sinne og nag.


Hvis man har tapt noen som sto en nær kan sinne vendes mot en selv i form av selvbebreidelse. I tillegg kan en føle sinne mot Gu legene, familiemedlemmer, venner, og til og med mot personen som døde for at denne forlot en. Alle de personlige tingene etter den døde bør en selv være med å rydde bort.


Dette skal en gjøre i et tempo som en selv bestemmer, i samråd med andre personer i hjemmet. Våre terapeuter har jobbet med både barn og voksne i ulike livskriser. Ta kontakt med oss i dag, så sender vi en terapeut hjem til deg når du er klar for å komme videre i din sorgprosess.


Alle opplever døden av en kjær på et tidspunkt i livet sitt. Det er viktig å lære å takle sorgen for din følelsesmessige velvære. Selv om alle forhold er forskjellige, er en sorgprosess relativt samme.


Alle sørger forskjellig og går gjennom en sorgprosess over forskjellige spenn av tid. Tillat deg selv å sørge over tapet. Sorgreaksjon er naturlig ved tap av noe eller noen som betyr mye for oss. I noen tilfeller kan sorgreaksjonen bli vanskelig å takle på egen hån og det kan da bli nødvendig å søke hjelp. Etter døden går sjelen vår normalt sett videre til Lysriket via Bardo (mellomriket) hvor den planlegger sin neste inkarnasjon.


Sjelen i seg selv lider ikke etter døden. Det er kun vi som sitter igjen som ofte ikke klarer å akseptere at den vi er glad i har forlatt oss. Ordet sorg er primært knyttet til tap av følelsesmessig nærstående mennesker i form av død , men sorg identisk med den som sees etter dødsfall av nærstående mennesker, kan også forekomme ved tap av (kjæle)dyr eller ved uønskede brudd i nære forhold (separasjon, skilsmisse). Ytringer Hva vet vi om sorg og komplisert sorg?


Vi tenker ofte på sorg som de reaksjonene vi opplever i etterkant av en kjær persons død. Færre vet at en god del sørgende utvikler betydelige helseproblemer, skriver Atle Dyregrov, Kari Dyregrov og Pål Kristensen. Dødsdikt Et dikt om hvordan det er å miste familien sin. Eit eple Et vakkert dikt om et rødt eple. Noen kan også utvikle depresjon.


Ved selvmor drap og dersom foreldre mister barn i brå død , er det ikke uvanlig at etterlatte preges av selvbebreidelse, skyldfølelse og sinne. Etter slike brå og uventede dødsfall er ofte sorgreaksjonene kraftige. Jack og døden er en film laget av barn og ungdom som er pårørende eller etterlatte. Filmen er ment som verktøy for barn og ungdom og for personer i samhandling med barn og ungdom i sorg og krise.


Filmen kan være et godt utgangspunkt for samtale rundt død og sorg. Det er anbefalt at barn ser filmen sammen med en voksen. Min problemstilling var: - Hva kjennetegner ungdommers sorg etter brå død i nær relasjon og hvordan kan menighetsdiakonen bidra til en helende sorgprosess ? Ungdommene beskriver en fremtidsrettet og livsnær sorgprosess , der de på mange måter lever videre med sorgen, og opprettholder relasjonen til etterlatte gjennom sorg og minner. SORG: Eva Ulvin forteller at åpenhet og fokus på de gode minnene har vært viktig i en sorgprosess etter mannens død. De delte på omsorgen etter bruddet og Lunde betalte barnebidrag frem til barnas mor døde.


Men så overtok jeg omsorgen på fulltid. Det er frst langt i livet man ser tilbake p alt man har mtt. Jeg har ikke energi til å holde på med sånt tull. En lengre sorgprosess for oppn innsikt om de vesendigsre sidene ved.


Filmen er for konstruert til vre troverdig, og kanskje vel enkel i skildringen av en sorgprosess. Hva skjer med barn hvis en forelder dør? Rundt fire prosent av alle barn og unge vil miste en eller begge foreldre før de fyller år. I et slikt perspektiv er døden med på å gi livet mening og verdi. Døden er rammen rundt livet.


De som har stirret døden i hvitøyet, har ofte en annen evne til å sette pris på livets små og store øyeblikk dersom de får en ny sjanse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg