fredag 12. februar 2016

Prolaps i korsryggen

Dette er forøvrig ikke sant. Men enkelte ganger kan et prolaps føre til alvorlige smerter og symptomer. Typisk ved et bredbaset eller sekvestrert prolaps oppstår intense strålende smerter ned i begge beina samtidig og kan til og med forårsake akutte lammelser. Nervene som går ned i beina, og sender informasjon til muskler og led går ut mellom ryggvirvlene.


Et prolaps har betegnelse etter det nivået det stammer fra i ryggen. For å forstå hva som skjer ved et ryggprolaps, kan det være nyttig å kjenne til hvordan et prolaps utvikler seg og hva et prolaps er.

Ryggsøylen vår består av forskjellige ryggvirvler. Disse virvlene er skilt fra hverandre med mellomvirvelskiver. Ryggvirvlene er i stand til å bøyes og beveges i en viss grad. Siden hver enkelt virvel kan beveges noe, gjør den samlede bevegelsen i. Smerter følger ofte bestemte områder ut fra ryggen. Hovedsymptomet på skiveprolaps er smerter i korsryggen , men man kan naturligvis ha smerter i korsryggen uten at det er et skiveprolaps.


Smertene kan komme gradvis, eller det kan komme plutselig som en skarp, kraftig smerte. Smertene gjør at det kan være vondt å sitte, stå eller bevege seg rundt. Det gir utstrålende smerter nedover i beinet.

Ved prolaps (isjas) i ryggen gir man i starten ingen aktiv behandling, men avventer og ser hvordan tilstanden utvikler seg. Mange går imidlertid rundt med prolapser i korsryggen uten å være det minste plaget, og en frisk nerve tåler en god del trykk uten at irritasjon oppstår. Selv om det foreligger et prolaps i ryggen, er det ikke dermed sagt at dette gir personen plager. Grad av plager avhenger blant annet av størrelsen på prolapsen, hvor i ryggen prolapsen er plassert og hvor i skiva det sitter.


Her presenteres enkle øvelser som du kan gjennomføre for å forebygge og redusere smertene. Det finnes ulike årsaker til at smerter oppstår i korsryggen. Det kan for eksempel være feil arbeidsstilling eller løfteteknikk. Dersom man har prolaps i ryggen, vil en av skivene (annulus fibrosis) sprekke, og geléinnholdet i skiven presses ut gjennom sprekken.


Det er som regel korsryggen som rammes av prolaps , men det kan også oppstå høyere opp på ryggen eller i nakken. Ikke alle smerter i korsryggen er prolaps. Rammet av prolaps i korsryggen og nervesmerter i setet eller nedover beina?


Sykdommen er meget sjelden hos barn og unge mennesker. Det rammer menn litt hyppigere enn kvinner. Vekten synes ikke å ha noen særlig betydning. Kjernematerialet kan derfor etter hvert bule- eller i noen tilfeller lekke ut.


Man vet ikke helt sikkert hvorfor noen får en prolaps , men alder og genetikk spiller nok en viktig rolle. Her kan du lære mer om prolaps og hva du bør gjøre hvis det rammer deg. Mange kan ha prolaps i ryggen uten å være klar over det.


I svært sjeldne tilfeller kan en prolaps trykke på de nervegreinene som går fra ryggmargen til urinblæra (cauda equina).

Smerten forsvant etter dager. Prolaps i korsryggen er en vanlig tilstand. Etter ca uker, ble korsryggen stiv, fikk en veldig gynging i begge beina, trykk, murring, muskelsvakhet og tyngdefølelse. Kontaktet lege, mr ble tatt, viste et lite venstresidig prolaps i korsryggen som ser ut til å klemme på en av nervene som går ned i venstre bein.


Jeg har det i begge beina.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg