torsdag 4. februar 2016

Pensjonsgivende inntekt selvstendig næringsdrivende

Pensjonsgivende inntekt danner grunnlaget for opptjening av alderspensjon. Vi henter pensjonstall fra alle stedene du har jobbet. Sjekk ditt pensjonstall nå! Det er godt å være forberedt. Her finner du råd og veiledning.


Langsiktig og lønnsom sparing.

Kom i gang med sparingen her! Se selv på to minutter. Skreddersydd deg som vil føre selv. Er du lønnsmottaker blir sykepenger i denne perioden dekket av arbeidsgiver, men siden du ikke har noen formell arbeidsgiver når du er selvstendig næringsdrivende er du overlatt til deg selv disse første dagene. Ordningen er mest gunstig for deg med veldig høy inntekt.


Har du inntekt både som frilanser og som arbeidstaker, utbetales sykepengene etter reglene for arbeidstakere. Er du både frilanser og selvstendig næringsdrivende , beregnes sykepengene etter en kombinasjon av reglene for arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende. Nav regner sykepengene ut fra sykepengegrunnlaget ditt.

Det gjelder ulike regler for hva som regnes med i den pensjonsgivende inntekten i folketrygden og i tjenestepensjonsordninger. Se oversikt under for selvstendig næringsdrivende , jordbrukere og reindriftsutøvere, frilansere og små bedrifter. Til en selvstendig næringsdrivende ytes det sykepenger med prosent av sykepengegrunnlaget, se §§ 8-og 8-35.


Det ytes ikke sykepenger for de første kalenderdagene regnet fra og med den dag arbeidsuførheten oppstod (ventetid). Ved ny arbeidsuførhet innen kalenderdager etter at trygden har ytt sykepenger, regnes det ikke ny ventetid. Våre bedriftsveiledere sitter klar for å svare på spørsmål om å starte og drive bedrift i Norge.


Tjenesten er gratis. For selvstendig næringsdrivende kan det være vanskelig å dokumentere tap av pensjonsgivende inntekt på sykmeldingstidspunktet. Inntekter, personlig næringsdrivende , næringsinntekt, kapitalinntekt, lønnsinntekt, enkeltpersonforetak, inntektsfradrag, resultatregnskap, skatt, frie yrker. Alminnelig inntekt er en nettoinntekt og skal beregnes av alle skattepliktige, både personer og selskaper.


Alle typer skattepliktige inntekter, med fradrag for alle fradragsberettigede kostnader, omfattes. Selvstendig næringsdrivende får fradrag for frivillig pensjonssparing etter innskuddspensjonsloven. I tillegg kan du, dersom du har en slik pensjonssparing, velge å sikre deg ved uførhet. Fr sykepenger p grunnlag av tidligere rs pensjonsgivende inntekter).


Norske Billedkunstnere - Sykepenger og forsikring Beregningsgrunnlaget for sykepenger er den pensjonsgivende inntekt ( personinntekten). Nr kan man som selvstendig nringsdrivende f sykepenger? Av denne inntekten vil det offentlige spare 1 av lønnen din gjennom Folketrygden til din pensjon.

Ansatte i bedrifter er i tillegg til folketrygden sikret pensjonssparing hos arbeidsgiver etter lov om obligatorisk tjenestepensjon. Jeg vet om en person som er uføretrygdet og jobber 2timer i måneden. En annen har gått på arbeidsavklaringspenger (AAP) i årevis, og hentet ut sju og en halv million i utbytte, sier han.


Mens lønnstakere får sykepenger fra første sykedag som tilsvarer full lønn i ett år, får personer med eget firma sykepenger først fra 17. Som selvstendig næringsdrivende har du begrensede rettigheter dersom du skulle bli syk. Du har bare krav på sykepenger etter dagers sykdom, og sykepengene er begrenset til av gjennomsnittlig pensjonsgivende inntekt de siste tre årene - maksimalt 6G (ganger grunnbeløpet i Folketrygden). De fleste frilansere opparbeider seg derfor rett til alderspensjon ut fra hvor mye pensjonsgivende inntekt de har opptjent gjennom årene. Mange selvstendig næringsdrivende lurer på om de tjener opp pensjonspoeng av næringsinntekten.


Svaret på det er heldigvis ja.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg