onsdag 17. februar 2016

Luftveisinfeksjon barn

Luftveisinfeksjon hos barn. Mange lurer på når de bør ta med barna sine til lege. Ifølge Helsenorge er småbarnsalderen en tid da barn gjennomgår mange infeksjoner. De er omgitt av virus og bakterier, mange av disse er harmløse og til og med nyttige, men noen gir infeksjonssykdommer.


De fleste akutte infeksjoner hos barn er. Når må lege oppsøkes raskt?

Det er viktig å vurdere allmenntilstanden hos barnet. Sykehusinnleggelse? Barn med alvorlig hjertefeil, immunsuppresjon, bronkopulmonal dysplasi eller som tidligere har trengt respiratorbehandling, bør innlegges tidlig. Forkjølelse er svært vanlig, og er hyppigst på våren og høsten.


Normalt har voksne omtrent 1-forkjølelser i året, mens barn har i gjennomsnitt 7-forkjølelser. Vi utreder ikke rutinemessig alle barn etter bronkiolitt. Olavs Hospital har vi en stor satsning på forskning på nedre luftveisinfeksjoner hos barn.


Det forskes på å finne ut mer om virusene som gir luftveisinfeksjon og astmaforverring hos barn. Definisjon Andel resepter for fenoksymetylpenicillin (penicillin V) av alle resepter med luftveisantibiotika forskrevet til barn mellom 0-år 2.

Sektor Primærhelsetjenesten 3. Fagområde Legemidler 4. En studie publisert i British Medical Journal (BMJ) har undersøkt hvor lang tid man må vente før barn blir friske. Anbefalt behandling av slike infeksjoner er derfor god omsorg og behandling av symptomer. Antibiotikabehandling ved luftveisinfeksjon hos barn mellom 0-år Indikatoren viser forbruk av antibiotika ved luftveisinfeksjoner hos barn mellom 0-år. Vil du sitere denne artikkelen? Kopier denne teksten og lim den inn i litteraturlisten din: Winther, Finn Ø. I Store medisinske leksikon.


En øvre luftveisinfeksjon er et annet uttrykk for å si at man er forkjølet. En forkjølelse er en mild infeksjon i nese og hals. Under normal pusting passerer luft gjennom nesen, luftrøret, bronkiene og etterhvert ned i stadig trangere luftveier.


Flere mekanismer i luftveiene skal forhindre at fremmedlegemer og organismer trenger inn i lungene der de kan forårsake sykdom. Barn får dobbelt så ofte luftveisinfeksjoner med hoste i hjem hvor det røykes. Hvis spedbarn får luftveisinfeksjon , slimer de mye og kan få pustebesvær. De svelger slimet fra luftveiene og kan kaste det opp.


Hoste hos spedbarn er ikke vanlig. Foreldre bør kontakte lege hvis barn under tre måneder hoster. Lokal kohort ved St.


Danner bakgrunnen for studier av enkeltvirus’ forekomst, kausal betydning av enkeltvirus, virologiske forhold og kliniske forhold ved barns nedre luftveisinfeksjoner, herunder pneumoni og bronkiolitt.

Symptomene er ganske like som hos voksne, men ofte hoster barna lenger. De voksne hoster gjerne et par uker, mens barn kan hoste i opp til seks uker, sier Fjeldstad. Man skal også være litt mer varsom med behandlingen av barn med bronkitt.


Infeksjon med serotype gir akutt, febril luftveisinfeksjon , hemoragisk konjunktivitt, rhinitt og glandelsvulst og kalles faryngokonjunktival feber. Nedre luftveisinfeksjon hos barn utløses hyppig av virus, og trolig forekommer virale pneumonier hyppigere enn bakterielle. Vanligste virale og bakterielle agens er henholdsvis RSV, og Streptococcus pneumoniae og Haemophilus influensae. Særlig hos større barn bør man også tenke på Mycoplasma pneumoniae og Chlamydophila pneumoniae.


Lungebetennelse kan variere fra lette symptom til alvorlig sykdom. Ulike pneumokokk-bakterier er den vanligste årsaken til lungebetennelse. Barn og eldre kan ha andre symptomer enn voksne. Ved nedsatt allmenntilstand eller smerter i brystet, er det viktig å få medisinsk hjelp raskt.


Mykoplasma- og klamydia-bakterier kan gi atypisk. Mange barn sliter med å sove når de har hoste, og dette kan fort gå ut over hele familien. Men det finnes gode råd: Hold soverommet kjølig. Varm, tørr luft gjør gjerne at barna hoster mer. Bruk en ekstra hodepute, slik at hodet kommer litt høyere – det hjelper til å åpne luftveiene.


Kronisk bronkitt, som nesten alltid er forårsaket av røyking, er en besværlig sykdom med svært langvarig betennelse i luftveiene som gir hoste. Akutt bronkitt i forbindelse med en luftveisinfeksjon kan hos barn gi pustevansker. Som gjelder storhjernen.


Enzym som bryter ned legemidler til andre stoffer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg