mandag 15. februar 2016

Gamle glemte navn

Jeg kan jo da nevne et navn jeg syns er kjempefint, som ikke er nevnt (etter hva jeg har sett hvertfall) det er Minda. Et gammelt norsk navn , som mange aldri har hørt, så det er nok ganske glemt. Veit ikke om mange som heter det, men min oldemor het det. Når navn bare blir gamle nok, så blir de som nye.


En forumbruker spurte etter bestefars- og oldefarsnavn, og fikk mange svar. Her er en del av dem.

Les også navneforsker Ivar Utnes kommentarer, og hvorfor han synes du godt kan velge ett av disse navnene til din sønn! Hun har et navn kun et fåtall andre nordmenn har. Se de glemte navnene som eksperten tror vil blomstre opp igjen. Tre faktorer avgjør om et navn vil bli mer brukt fremover, mener navneforsker Ivar Utne.


Når et navn har vært mye i bruk så blir det ikke spennende lenger, som når man begynner å forbinde det med gamle tanter, sier han. SSB har utarbeidet en statistikk over navn med høyest levealder – altså de navnene der de fleste er over pensjonsalder. På denne side har vi sammen med navnesnaks brugere (på vores gamle Navnesnak.dk side), samlet alle de gode gamle danske navne. Er der et navn vi har glemt , som du synes der skal med på listen?


Antall kombinasjoner av de gamle leddene er nesten uendelige.

Flere av de gamle navnene blir uaktuelle i dag, fordi de ligner vanlige ord i språket som gir negative assosiasjoner. Mange navn er like or og vi kan godt leve med slike navn. Tine er både noe å ha mat i, navn på meieri og navn på jenter. Det går helt greit. Viveke Henriksens navn er blant de utvalgte.


Endingen -ke betyr liten. Navn som kan skrives på ulike måter er slått sammen. Noen er gamle norske, andre er tyske, greske eller fra latin, og enkelte navn er bibelske, forklarer Utne. Satt og leste om slekten til en kollega og kom over noen riktig spesielle navn fra gamle dager, noen fine, andre litt mere ehem.


For tiden er det moderne med de gamle danske navne. Derfor vil jeg give mit lille bidrag med en liste over nogle navne, der har rod i den danske muld og som samtidig lænder sig op ad den gamle nordiske mytologi. Jeg har dykket dybt i kilderne, da jeg ofte syntes ofte, at det er de samme få navne, der går igen. Kan du glemme gamle Norge, aldri jeg det glemme kan, med de stolte klippeborge, du er mine fedresland. Hvordan kunne du dog drage bort fra barneminnets plett, skynd deg dog og kom tilbake hvor du sang så glad og lett.


Kan du glemme dette landet som deg først tok i sin favn, aldri finner du et annet med så stolt og herlig navn. Alt var mye bedre før. I en verden som utvikler og moderniserer seg stadig raskere er det kanskje viktigere enn aldri før å sette av litt til å mimre og minnes det som en gang var. Oslo før: Gamle , glemte grenser.


Viselinjen Ein skigard kan’kje vara evig, veit du gjelder også for gamle grenser.

Men selv om en grense forsvinner, står ofte navnet igjen og forteller om byens historie. Gamle guttenavn – Stor alfabetisk oversikt. Leter du etter gamle guttenavn? Da har du kommet til riktig sted! Glemte å bytte navn når busshusene skulle gjenbrukes.


Kipperberg antar at de som har erstattet de gamle busshusene i Buvika med de nye fra byen,. Gamle navn som ble tatt i bruk igjen for rundt 1år siden. Etter Svartedauden ble mange gårder liggende øde, og i noen tilfeller ble navnet glemt.


Da disse ble tatt opp igjen, fikk de ofte navn som Ødegården, Øydgard(en), Aune(t) og lignende. Navn lever i trender, og med dagens digitalisering og forevigelse av nærmest all informasjon, så tviler jeg på at navnet noen gang vil bli helt glemt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg