mandag 22. februar 2016

Egg utgått på dato

Imidlertid kan egg som er bløtkokte, og andre egg tilberedt med bløt plomme, gi sykdom i flere land. Det frarådes derfor også å spise retter med helt rått egg , som hjemmelaget iskrem, majones eller rå eggeplomme på biff tartar. Eggene er stemplet med best før og dato.


Hvert år kastes tonnevis av gode norske egg fordi de har gått ut på dato. Hadde vi forholdt oss til om egget faktisk er ferskt eller gammelt, i stedet for å kaste egg når det har passert den EU-fastsatte best før-datoen, hadde vi sluppet unna med å kaste en brøkdel. Fullgode egg – Egg som blir kastet hjemme hos forbrukerne fordi eggene har gått ut på dato , kommer i tillegg.

Dette finnes det ikke gode tall for i Norge. IKKE KAST EGG : Selv etter syv måneder er det helt trygt å spise norske egg , viste en undersøkelse fra Matforsk. Det finnes faktisk ikke råtne egg i salg i norske butikker – for det er ikke bakterier inne i eggene. Norske egg kan derfor fint spises etter de har gått ut på dato. I følge datostempling har egg en holdbarhet, best før dato på dager, men norske egg har mye lenger holdbarhet enn datostemplingen tilsier.


Egg må være den matvaren det sløses mest med. De går gjerne rett i. Sur melk som har gått ut på dato , kan for eksempel brukes til å lage.

Vær forsiktig med utgått kjøtt. Egg er merket med Best før, en merking som betyr at kvaliteten reduseres etter denne dato , men at maten er forsvarlig å spise en stund til. Best før- stemplingen av norske egg kunne, etter vår mening, gjerne være på måneder!


Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt har gjort forsøk med ett år gamle egg. Jeg har noen egg stående i kjøleskapet som gikk ut på dato for litt under en måned siden. Er de farlige å spise? Skal bake i dag og lurer på om jeg kan bruke disse eggene, eller om jeg bør kjøpe nye. Har hørt at det ikke skal være noen stor bakterievekst på egg som står i kjøleskap.


I dag spiser mange slik mat som er utgått på dato. Men selvfølgelig går det en grense et ste sier seniorforsker Hanne Møller hos Østfoldforskning. Egg er holdbare i flere måneder etter utløpsdato - ingen fare med det.


Jeg har brukt egg som er tre-fire måneder gamle og de har vært like fine, men det er smart å knekke ett og ett i et glass, som det tipses om her, for da kan du bare luke vekk de som evt har blitt dårlige. Her kan du lese om hermetikk som er utgått på dato. Samtykke fra cookies Vi bruker analyseverktøy for å måle trafikken på våre nettsider, og informasjonskapsler som grunnlag for videreutvikling av våre tjenester og for å tilby relevant markedsføring. Egg skal oppbevares i kjøleskap og liker seg best ved åtte grader.


De fleste kjøleskap er kaldere enn det, derfor er det fint å ha eggene øverst i døren, for der er det varmest. Nordmenn har for vane å oppbevare egg i kjøleskap, og salmonella finnes så og si ikke her.

Egg er noe mange kaster om det har gått ut på dato , men det holder lenge, ofte flere måneder etter utløpsdato hvis det er oppbevart kaldt. Bakgrunnen for den misvisende datoen er EØS-reglementet Norge er pålagt. I andre europeiske land har de problemer med salmonella-bakterier i egg , noe som begrenser holdbarheten.


Det er med egg som andre ingredienser. Stol på sansene dine! Datostempling er tross alt en ny oppfinnelse. Uten evnen til å vurdere om mat er skjemt eller ikke hadde vi hatt lite å stille opp.


Ha alltid nødvendige basisvarer som mel, egg og pasta tilgjengelig. Lytt til erfarne restebrukere. Bruk syn, lukt og smak for å sjekke om maten er holdbar. Mat som er merket best før kan vanligvis spises etter angitt dato.


Spar på restene og frys dem ned om nødvendig. Her er hennes liste over matvarer du fint kan spise selv om de har gått ut på dato : EGG : Mange egg havner unødvendig i søpla. Norge følger nemlig Europeiske regler for datomerking, og disse er strenge.


Egg holder seg derfor mye lengre enn datostemplingen tilsier, gjerne flere måneder, om de er blitt oppbevart på et kjølig sted. Melk og meieriprodukter er blant de matvarene vi kaster mest av. Undersøkelser viser at hovedgrunnen til at vi kaster mat og drikke er at produktene er utgått på dato.


Noen heller til og med ut melken før best før-datoen – for sikkerhets skyld. Særlig unge kvinner er skeptiske til å drikke melk som er utgått på dato. De fleste matvarer skal merkes med best før… eller best før utgangen av…. Datoen angir hvor lenge varen holder seg i uåpnet forpakning, uten å tape kvalitet eller andre spesifikke egenskaper.


Hvis det er nødvendig å oppbevare matvaren på en bestemt måte, skal det i tillegg til dato også angis oppbevaringsmåte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg