torsdag 11. februar 2016

Barn og feber

Presise og raske termometer for måling av feber. Feber er et vanlig symptom hos barn. I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon. Barn får lettere feber enn voksne.


C er for eksempel vanlig ved forkjølelse, og barn kan også få feber uten å være særlig.

Denne saken fokuserer på det som er spesielt ved feber hos barn. For mer om feber generelt, se denne saken. For hva er høy feber , og hva er forskjellen på når små barn har feber og når større barn har feber ? En vanlig regel for foreldre er at man oppsøker lege dersom barnet har hatt feber over tre dager, men det vesentlige er alltid barnets allmenntilstand. Søvnvansker hos barn Eldre barn og alarmsymptomer.


Har man eldre barn med feber under grader og akseptabel allmenntilstand kan man vente før man kontakter lege. Er feberen kortvarig, og de får god omsorg og overvåkning i trygge omgivelser kan man se an tilstanden hjemme, med mindre barnet også har noen alarmsymptomer, sier Tangen og.

Mindre barn reagerer ofte på infeksjoner med høyere temperatur enn større barn og voksne. Generelt er allmenntilstanden til barnet en viktigere indikator på hvor sykt barnet er enn selve temperaturen. Kroppen prøver å danne så mye varme at virus og bakterier ikke skal kunne overleve. På denne måte kan man si at feber er med på å bekjempe sykdommen.


Hva kan jeg gjøre, når barnet har feber ? Et barn (eller en voksen) med feber har bruk for mer væske enn normalt. Det er et svært vanlig sykdomstegn, men ingen sykdom i seg selv. Både bakterie- og virusinfeksjoner kan gi feber. Virusinfeksjon er mest vanlig. Små barn får lettere høyere feber enn voksne, selv ved mindre infeksjoner.


Små barn kan lett få feber på °C, selv ved helt vanlige virusinfeksjoner. Ved feber og oppkast må foreldre først og fremst forsøke å få barnet til å drikke. Høy feber og oppkast hos barn kan tyde på flere ting.


Barnelegen forklarer at temperaturreguleringen hos barn er mer ustabil og sårbar – og flere sykdommer vil ofte medføre høy feber hos barn , enn hos voksne. Barn er også mindre og noen infeksjoner er mer ‘omfattende’ og gir mer symptomer og høyere feber hos barn enn hos voksne.

Oftest dreier det seg om ufarlige virusinfeksjoner. Barn med har feber Hvorfor får barnet mitt feber ? Du behøver ikke gå til lege med et friskt barn som har 3i temperatur. Da kan du se situasjonen an en dag eller to, eller tre. MEN hvis feberen ikke gir seg da, er det klokt å kontakte lege.


I noen sammenhenger kan det være ønskelig av smittevernhensyn. Diaré med eller uten brekninger. Dette gjelder også bleiebarn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg