onsdag 10. februar 2016

Behandling av høyt stoffskifte

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Høyt stoffskifte skyldes for høy produksjon av hormoner i skjoldbruskkjertelen. Symptomene kan blant annet inkludere hjertebank, nervøsitet, tretthet, vekttap, svetting og stirrende blikk. Medisiner brukes oftest hos yngre personer med lite forstørret skjoldkjertel og ved Graves sykdom, da denne ofte går over av seg selv etter hvert.


Medikamentene som brukes er i medikamentgruppen tyreostatika og det finnes flere typer. Når du får behandling med NeoMercazole, hindres produksjonen av tyroxin i skjoldbruskkjertelen.

Og som regel vil man da produsere for lite tyroxin, og dermed få for lavt stoffskifte. Og dette har skjedd med deg! Du har altså nå for lavt stoffskifte , som behandles med Levaxin (som er en type tyroxin). Lavt stoffskifte (hypotyreose) Hypotyreose betyr at skjoldbruskkjertelen ikke lager nok stoffskiftehormon (tyroksin). Du kan også ha lavt stoffskifte uten at du legger merke til det.


Graviditet: Du kan bli gravid selv om du får behandling med tabletter for høyt stoffskifte. Man tilrår hyppig kontroll hos spesialist, da normalt stoffskifte er avgjørende for fosterets utvikling og for morens trivsel. Du må ikke bli gravid de første månedene etter behandling med radioaktivt jod.


Konsekvenser av høyt jodinntak.

For mye jod kan også være skadelig, og det kan både føre til lavt og høyt stoffskifte (hyper- og hypotyreoid-isme), vanligvis bare omtalt som høyt - og lavt stoffskifte. Vanlige årsaker til at personer får i seg mye jod er at man har fått røntgenkontrastmidler, eller bruker hjertemedisinen Cordarone. Siden det er flere mulige årsaker til høyt stoffskifte , vil også tilstandens forløp kunne variere fra person til person.


Det er uansett viktig at man oppsøker en lege for å få satt en diagnose, og for å få en passende behandling. For mye jo fluor, klor og brom (halogener) kan også gi en negativ påvirkning. Når det gjelder høyt stoffskifte (Graves), har tarmflora og røyking vært implisert, fremholder Omdal. Han mener det må forskes mer på årsaker til økning av anti-TPO. For lavt stoffskifte kan behandles enkelt med thyroxintabletter.


Dette kan tyde på lavt stoffskifte. Noen vil fortsatt ha for høyt stoffskifte etter behandling med radioaktivt jod. Behandlingen er livslang, og du må kontrolleres hos legen din minst en gang i året. Skjoldbruskkjertelen er tett forbundet med alle de andre kjertlene i kroppen som distribuerer hormoner. Det kan da bli aktuelt med en ny behandlingsdose.


Hvis du har gått lenge uten behandling , eller fått mangelfull behandling , er det grunn til å se på flere av de andre hormonene også fordi hele hormonsystemet henger nøye sammen. I en stor under­søkelse i Nord-Trøndelag fant man at av kvinnene og av mennene hadde en gang fått påvist høyt stoffskifte. I mange år var operativ fjerning av skjoldbruskkjertelen eneste behandling av høyt stoffskifte.


Det fører til symptomer som nervøsitet, hjertebank, skjelvinger, varmefølelse med økt tendens til å svette, vekttap med økt appetitt, hyppigere avføring og vannlating, irritabilitet og søvnvansker. For å avgjøre hvilken form for for høyt stoffskifte du har, vil det ofte være nødvendig med en eller flere billeddiagnostiske undersøkelser, thyreoideascintigrafi og ultralydundersøkelse. Hvordan behandles for høyt stoffskifte ?

For høyt stoffskifte kan som regel både undersøkes og behandles uten at det er behov for innleggelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg