fredag 29. mai 2015

Prostata medisin

ZapMeta Tilbyr Oversikt fra Søkemotorer. Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Det er flere behandlinger for forstørret prostata.


Godartet forstørret prostata blir omtalt som BPH (benign prostatahyperplasi) eller LUTS (lower urinary tracts symptoms).

Oftest brukes legemidler eller kirurgi. Ved moderate plager vil mange velge å leve med tilstanden uten spesifikk behandling. Alfa-blokkere og tadalafil virker avslappende på muskelcellene i prostata. Men det tar en stun og det kan gå opp til måneder før du merker effekt av medisinen. Men man kan som regel vurdere om medisinen virker i løpet av 2-uker.


Med alderen kan kjertelen begynne å vokse. Dette er helt normalt og skjer hos de fleste menn. Les mer hos Apotek 1.

Mindre DHT i prostata fører til reduksjon av vev og redusert kjertelstørrelse. Til sammenlikning vil prostata fortsette å vokse hos ubehandlede pasienter, slik at volumforskjellen vil øke med tiden. Godartet økning i mengden prostatavev kalles benign prostatahyperplasi og forkortes BPH.


Over tid vil den voksende prostata øke risikoen for hindret avløp for urin. Prostata heter blærehalskjertelen på norsk. Man fører da en spesiell ultralydsonde inn i endetarmen og får avtegnet prostata både på tvers og langs, og enkelte apparater kan endog gi et tredimensjonalt bilde av kjertelen. Undersøkelsen er av verdi spesielt i utredning av kreftsykdommer i prostata.


På tegningen i midten sees et snitt av en sterkt forstørret prostata som hvelver seg opp mot blærebunnen. Urinrøret er forsnevret og avklemt på grunn av trykk fra kjertelen. Dette trykket er også årsaken til blæreveggens karakteristiske relieff av fortykkede muskelbunter (trabekler). PSA kan brukes til å oppdage nye tilfeller av prostatakreft. Dersom PSA blir målt forhøyet, må prostata undersøkes ved at legen kjenner på prostata (via endetarmen), og undersøker kjertelen med ultralyd og eventuelt.


Proscar er en medisin som for noen kan bedre vannlatningsplagene en periode. Når pasienten må opp for å late vannet 3-ganger hver natt, er det aktuelt med operasjon. Tidligere ble prostataforstørrelse operert ved å åpne kirurgisk lavt på bukveggen og framsiden av blæra og skrelle ut prostata fra innsiden.


Dagens Medisin arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Det finnes flere medisiner for behandling av plagsomme symptomer ved forstørret prostata. Hvis én type legemiddel ikke hjelper deg, kan du behandles med flere enn én type medikament, ifølge Helsebiblioteket. Denne sprayen tipset jeg Urtesenteret om da jeg hadde kjøpt den i en Helsekostbutikk,men kjøper eller alt av helsekostprodukter,vitaminer o. En medisin som allerede brukes i behandlingen av prostatakreft kan redde liv hvis den gis tidligere, viser en ny studie. Den finnes under bunnen av urinblæren. Fremre del av prostata ligger rundt urinrøret, røret som frakter urin og sæd ut av kroppen.


Når kjertelen vokser klemmes den delen av urinrøret som går gjennom prostata sammen, og danner et avløpshinder. Hvis prostata kun er litt forstørret, kan det noen ganger være tilstrekkelig å legge et snitt ned gjennom blærehalskjertelen uten å fjerne noe vev, og dermed skape bedre plass i urinrøret. Hvis prostata er veldig stor, kan det være nødvendig å operere gjennom mageskinnet - denne operasjonsformen er sjelden i dag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg