torsdag 7. mai 2015

Samiske navn hund

Lynrask hjemlevering av hundemat av kvalitet. Bestill på nett - rask levering! Høy kvalitet, tilpasset din hund. Levert raskt og gratis på døren. Når kun det beste er godt nok!


Let adgang til klinikken fra motorvej.

Hvis du har hund , lurer du kanskje på hvor vanlig navnet dens er. En av de største informasjonskilder om hunderaser. Her kan du lese om og sammenlikne over 4hunderaser, se bilder og filmer og dele dine erfaringer.


Hvorfor ikke gi hunden din et morsomt og humoristisk navn ? På denne siden har vi samlet noen gode tips og forslag til det som er ute etter et morsomt hundenavn. Det kan være veldig gøy å gi hunden din et typiske menneskenavn, slik som Mads, Toril, Sverre, Solveig etc. Leter du etter samiske guttenavn?


Da har du kommet til riktig sted! I samisk tradisjon har man to forskjellige typer av navn.

Enten så er det av samisk opphav, eller en samisk variant av norske navn. De tradisjonelle samiske navnene har gjennom de siste århundrene gradvis blitt faset ut, og her er grunnen. Og navn som alle andre hunder har er kjedelig synes jeg. Foreldrene mine sine to hunder heter det samme som sikkert av alle andre i bygda heter.


Personelig har jeg valgt navn på mine katter og hund som beskriver personeligheten dere ( hunden har samisk navn og kattene engelsk) og navnifinert de litt. Var det noen som skjønte? Når du treffer på en same, så kan du nesten være sikker på at han eller hun har et slikt navn. Mørke klær, hund og sekk. Stallo går ofte kledd i mørke klær, har hund og sekk på ryggen.


Stallo kan ha en fløyte med skarp og grusom lyd. I flere eventyr har stallo et jernrør, som han kan bruke til å suge pusten ut av menneskene. Jeg synes Mikkel er et godt navn. Selv har vi en hund som heter Mattis.


Før det hadde vi Herman og Maja, alle fine navn. Beana árbevierut Sámis lei fádda. Juohke oahppi oaččui vielpá. Hver elev fikk en valp. Samiske hundetradisjoner var kulturtemaet.


Vi lærte å joike valpen.

Vielpá ferte juoigat. Visste du at hver av de åtte årstidene har egne arbeidsoppgaver knyttet til de ulike årstidene? Samene har ulike gjøremål i de ulike årstidene.


Disse navnene har vært lite brukt i flere tiår nå, men da de hadde sin storhetstid fantes de i ganske mange familier. Om man ønsker oppkalling, kan disse navnene være fine å bruke nå, sier Utne. Han mener også at de kan fungere som navn nummer to, som kanskje ikke nødvendigvis brukes til daglig. Samisk er rikt på ord som beskriver natur, dyreliv, terrengformasjoner, snø og andre ting som har vært viktig i fangst- og jaktsammenheng. En del av disse begrepene holder nå på å gå tapt fordi livsformen er i ferd med å endre seg.


Trykket i samiske ord (unntatt noen lånord) er alltid på første stavelse. Denne oppføringen ble lagt inn den tirsdag, 25. Hundenavn, navn til hunden , navn til valpet, valpenavn og publisert i Hundene. You can follow any responses to this entry through the RSS 2. Da stedsnavn kan referere til geografiske områder av noe utstrekning så kan de dekke flere kommuner. De samiske stedsnavnene kan angis på forskjellig vis der det er etablert former på flere samiske språk (se kartet nede til høyre).


Hund eller tamhund er en rovdyrart i hundefamilien. Dens nærmeste viltlevende slektning er ulven. Samisk identitetsutvikling har også vært påvirket av interne faktorer: Samebevegelsen (her forstått som den bølgen av samisk aktivisme som kom etter andre verdenskrig spesielt) og dens forståelse av deres kultur og samisk identitet var i stor grad basert på en ulikhetsoppfatning, der samer var noe unikt og annerledes enn nordmenn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg