mandag 4. mai 2015

Kvalme svimmelhet

Ved ondartede sykdommer er kvalme ofte et sent symptom. Forhøyet trykk i hjernen, smerter og hodeskader kan også gi kvalme. Psykogen kvalme er også beskrevet.


Her er det psykiske faktorer som spiller inn. Når det gjelder svimmelhet så er det et symptom som er veldig uspesifikt, det vil si at mange sykdommer kan ha dette symptomet.

Det er viktig å skille mellom svimmelhet som utløses av triggere (trigget svimmelhet ), og svimmelhet som forverres ved bevegelse (bevegelsesintoleranse). Ledsagende symptomer. Kraftig svimmelhet kan medføre en overveldende følelse av å miste kontroll. I noen tilfeller er du faktisk ute av stand til å bevege deg.


Dette fører til sterkt ubehag med uvelhet, kvalme , brekninger og svetting. Eventuelt kvalme og brekninger. Sjeldnere ledsaget av kvalme. Nystagmus kan være vertikal og ukonjugert.

Ved mistanke om sentral vertigo, let etter andre nevrologiske utfall. Det kan føre til svimmelhet , kvalme og synsforstyrrelse. Dette er ofte utløst av en sykdomshendelse i et balanseorgan.


De aller fleste som erfarer det, utvikler en eller annen grad av bevegelsesintoleranse, forklarer Holmeslet. Hun sier at de vanligste symptomene er svimmelhet ved bevegelse, kvalme og synsforstyrrelse. Kinge understreker at svimmelhet ofte kan behandles.


Dreier det seg om blodtrykket, kan det reguleres. Hvis årsaken til svimmelheten er medisinbivirkning kan du i mange tilfeller ta bort medisinen og eventuelt erstatte det med noe annet. Denne svimmelheten er ofte fulgt av intens kvalme , oppkast og kaldsvetting. På folkemunne benytter mange begrepet svimmelhet feilaktig når de egentlig har balanseproblemer eller når de merker press i hodet, svartning for øynene, angst eller har følelsen av å ville besvime.


Har aldri skrevet her før, men dette må jeg visst svare på. Jeg har vært plaget av svimmelhet og kvalme i ca. Har en trivelig jobb og en grei familiesituasjon, så der var ikke noe som kunne forklare problemene.


Er ledsaget av andre symptomer med syn, at man for eksempel ser dobbelt eller at man plutselig får lammelser samtidig i bein eller arm. Når svimmelhet oppstår plutselig og uventet, er rask legeundersøkelse viktig, blant annet for å avklare om symptomene kan skyldes alvorlig sykdom. Dette kan det være mange årsaker til.

Balansesystemet er avhengig av balansesentrene i hjernen, synet, balanseorganene i det indre øret, bevegelsesapparatet og nervesystemet som forbinder dem alle. Akutt svimmelhet er også et vanlig symptom ved panikkanfall og panikklidelse. Svimmelhet har mange ulike årsaker. Det typiske er at svimmelheten kommer i anfall og ledsages av kraftig angst eller ubehag, samt symptomer på en kraftig sympatikus-aktivering.


Diagnosen kan stilles ved henvisning psykiater eller psykolog. Man kan også oppleve en stressreaksjon med hjertebank, forhøyet blodtrykk, svettebyger, muskelspenning og angst. De fleste årsakene til svimmelhet er heldigvis ufarlige. Rotatorisk svimmelhet er et vanlig symptom ved sykdom eller forstyrrelser i det indre øret, balanseorganet, balansenerven og hjernen eller hjernestammen.


Dette kan for eksempel være svulster, betennelser eller multippel sklerose. Antihistaminer er mest effektive mot kvalme i forbindelse med reisesyke og svimmelhet. Ved kvalme bør du tenke på at legemidler tas opp svært langsomt fra tarmen, og at virkningen derfor kan bli forsinket eller nedsatt. Disse diagnosene kan være krystallsyke (BPPV), betennelse på balansenerven, Menieres syndrom og nakkesvimmelhet (også kalt cervicogen svimmelhet ).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg