mandag 11. mai 2015

Samlivsbrudd sorg

Traumatiske hendelser kan etterlate oss med en følelse av tomhet og utmattelse. Dødsfall, ulykker og samlivsbrudd er eksempler på situasjoner som kan drukne mennesker i sorg. Hvordan komme seg videre?


Kanskje er det også slik fordi morsrollen tradisjonelt har vært mer preget av emosjonell nærhet enn farsrollen, og at mødre av den grunn kan være mer tilbøyelige til å bebreide seg selv for å påføre barna den sorgen som et samlivsbrudd gjerne medfører. Samlivsbrudd - Sorgen det ikke sendes blomster til. Mange mennesker strever med store praktiske, juridiske og følelsemessige vansker etter samlivsbrudd.


Det oppleves av mange som godt å komme sammen med andre i en tilsvarende livskrise. Derfor vil jeg anbefale folk å få hjelp utenfra, enten det er fra familie, venner eller profesjonelle. Det er ikke uvanlig at småbarn som har sluttet med bleie begynner å tisse på seg igjen eller får mareritt om natten. Barn som er fire- fem år gamle når bruddet skjer prøver gjerne å få foreldrene til å flytte sammen igjen.


Samlivsbrudd sorg

Ofte vil ikke barnet. Selv om det kan føles som en befrielse for den ene eller begge, er et samlivsbrudd stort sett et tap for begge parter, sier Anita Desireé Breen, familieterapeut ved Familiesenteret i Bergen. Det neste spørsmålet blir derfor hvordan du best takler denne sorgen. Og sorgen man føler etter å ha blitt dumpet av kjæresten, har da mer til felles med fysisk smerte enn tidligere trodd. Denne uken gir Sidedeg en artikkelserie om samlivsbrudd.


Konseptet heter Sorgen det ikke sendes blomster til. Søk på nettet eller sjekk med din lokale menighet. Man trenger ikke å være kristen for å være med. Noen studier viser at de som har vært i særlig konfliktfylte og dårlig fungerende forhol kan få det bedre etter et brudd.


Samlivsbrudd sorg

I tillegg er det slik at konsekvensene av samlivsbrudd vil endre seg med tiden. Hver dag berøres norske barn av foreldres samlivsbrudd. Mens noen har forventet et slikt brud vil det for mange komme som en overraskelse.


En del par bestemmer seg for å gå fra hverandre – dere kan ha slitt i årevis og endelig funnet ut at dere vil ha det bedre hver for dere. Da har det vært en prosess, dere har kunnet forberede dere og løsrivelsen er muligens ikke så smertefull. Et brudd er et tap av et annet menneske som kan medføre stor sorg. Det handler også om drømmer og illusjoner som brister. Tap gjennom dødsfall eller skilsmisse er kanskje det vanligste småbarn opplever, og derfor vektlegges sorg spesielt i dette heftet.


Samlivsbrudd sorg

At et barn gjennomgår en sorg eller krise, kan være mer eller mindre synlig for omgivelsene. Dette heftet gir informasjon om hvordan barn kan oppleve og reagere på kriser og sorg. Jo mer overraskende et samlivsbrudd kommer,. Noen ganger vil en sorgreaksjon gå over etter kort ti men andre ganger kan det bli en uforløst sorg.


Et samlivsbrudd mellom foreldrene er en von forvirrende og vanskelig prosess for de fleste barn. Stabilitet, kjærlighet, og muligheten til å få opprettholde kjærligheten til begge foreldrene er viktige komponenter for at samlivsbruddet skal bli minst mulig smertefullt. En av våre medarbeidere er full av sorg etter et samlivsbrudd. Vedkommende sier han ikke er syk, men han fungerer ikke på jobben.


Samlivsbrudd sorg

Vi vil ikke skyve han ut, men mener det beste hadde vært om han fikk noen dager til å komme seg på. Han sier han ikke har råd eller ønsker å ta ferie nå, og tror ikke han kan sykemeldes på grunn av dette. Gode råd ved samlivsbrudd.


Fotoalbumene med felles opplevelser fra før bruddet må finnes i begge hjemmene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg