tirsdag 12. mai 2015

Forhøyet blodtrykk

Forhøyet blodtrykk

Disse grensene for høyt blodtrykk gjelder for alle voksne uansett alder og kjønn. Grensene for høyt blodtrykk er annerledes hvis blodtrykket måles utenom konsultasjonen. Friske personer uten spesiell risiko trenger ikke måle blodtrykk , men hvis du er overvektig, røyker eller har andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom bør blodtrykket sjekkes, råder Sollien.


Forhøyet blodtrykk

Under graviditet måles blodtrykket jevnlig av jordmor eller lege, siden forhøyet blodtrykk kan være et tegn på svangerskapsforgiftning. Høyt blodtrykk er en vanlig og alvorlig karsykdom. I Norge har rundt av den voksne befolkningen høyt blodtrykk.


Det er en myte at høyt blodtrykk har ikke noe med personlighet å gjøre, og det er ikke slik at folk med høyt blodtrykk er nervøse, hyperaktive folk. Du kan være en rolig og avslappet person og likevel ha høyt blodtrykk. Blodtrykket er ikke konstant. Det kan variere betydelig med tiden på døgnet og hvilken situasjon du er i. Når gjennomsnittstrykket er forhøyet kalles det hypertensjon.


Forhøyet blodtrykk

Leger bruker to tall når de måler blodtrykk , for eksempel 1over 90. Det første tallet kalles overtrykket eller det systoliske blodtrykket. Hypertensjon er den hyppigste forebyggbare årsak til død i Europa, dette til tross for at gjennomsnittlig blodtrykk i befolkningen har vært fallende i de siste – år. Hvis blodtrykket er høyt over ti kan du få forkalkninger og skader i blodårene.


Om du ikke får behandling for høyt blodtrykk , kan det utvikles til demens, hjerteinfarkt, hjertesvikt, hjerneslag eller nyresvikt. Jeg har fått høyt blodtrykk Er det farlig? Les mer om dette i vår veiviser.


Et forhøyet blodtrykk er ingen krisesituasjon. Personer som har gått med høyt blodtrykk i mange år, har ofte fortykkelse av veggen i venstre hjertekammer. Dette er tegn på at hjertet er belastet. Fylkesvis variasjon i blodtrykk.


Med blodtrykket mener vi som regel det arterielle blodtrykket , altså det blodtrykket som måles i arteriene (pulsårene). Det er dette blodtrykket som måles på legekontoret. Ligger blodtrykket rundt dette nivået, bør du passe på at det ikke stiger ytterligere og eventuelt vurdere å legge om til en mer blodtrykksvennlig livsstil.


Forhøyet blodtrykk

Veldig ofte kjenner man ikke den eksakte årsaken til at blodtrykket er forhøyet. Overvekt er ofte en medvirkende årsak til høyt blodtrykk. Ved lett forhøyet blodtrykk kan mange redusere dette ved livsstilsendringer, men noen vil også trenge legemidler.


Det er normalt at blodtrykket svinger i løpet av dagen. Når du trener, blir opphisset eller jobber hardt, stiger blodtrykket , og når du slappe av, faller det. Lavest blodtrykk har du mens du sover, sier hun. Det er vanlig ved moderat forhøyet blodtrykk at legen vil anbefale at du først prøver å endre levevaner for å se om dette hjelper. Dersom du går med høyt blodtrykk i flere år, kan dette føre til et overbelastet hjerte og fortykkelse av veggen i venstre hjertekammer.


Stress, overvekt, inaktivitet, høyt saltforbruk og et dårlig sammensatt kosthold kan bidra til blodtrykket stiger. Ved et lett forhøyet blodtrykk anbefales livsstilsendringer. Trykket er høyest i hovedpulsåren (aorta) og nær null, det vil si lik atmosfæretrykket, i venene ved innmunningen til høyre forkammer i hjertet. Lavt blodtrykk kan være genetisk og er mer utbredt enn høyt blodtrykk , spesielt hos tynne og unge kvinner.


Om moren din har hatt hypotensjon, er det sannsynlig at du også vil oppleve det. Siden lavt blodtrykk ofte ikke gir velkjente symptomer, blir det sjeldent behandlet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg