torsdag 7. mai 2015

Barn og tenner

Rundt 1-årsalderen vil mange barn ha fått de åtte fortennene. Deretter kommer 1-årsjekselene, hjørnetennene og de bakerste 2-årsjekslene i tur og orden til barnet er 2-år. Felling av melketennene begynner i 5-6-årsalderen.


Er det vondt å få tenner ? Tannfrembruddet skjer uten sår, men det kan gi trykk og kløe.

Barn får som regel sin første tann rundt seks måneders alder. Gode tannpleierutiner bør innarbeides allerede når den første tannen dukker opp. Tannpuss morgen og kveld med fluortannkrem er anbefalt for friske og sunne tenner. Når får barn tenner ? Spesialtannlege og spesialist i pedodonti, Arne Jacobsen, forteller at det er stor variasjon i hva gjelder tannfrembrudd hos barn , både ved melketenner og permanente tenner , også kalt voksentenner. Tann - og munnundersøkelser av barn og unge.


Barn og unge 3–år bør få en statusundersøkelse ved bestemte aldre. Barn som har større risiko for hull i tennene enn andre vil kunne få ekstra oppfølging av tannhelseteamet.

Instruksjon i og informasjon om munnhygiene, matvaner og riktig bruk avfluor, er også en viktig oppgave for tannleger og tannpleiere som jobber med barns tannhelse. I Norge har barn og ungdom rett til gratis tannbehandling fram til de fyller år. I denne perioden vil Den offentlige tannhelsetjenesten yte gratis undersøkelse og behandlig.


Unntaket er tannregulering, hvor pasienten må betale en egenandel. En del barn kan få litt feber når de får tenner , men her er det viktig å legge merke til om feberen blir høy, da feiler det barnet noe annet. Noen steder kan vi lese at det er en sammenheng mellom diaré og tenner , men da er det mer sannsynlig at det er kosten som forårsaker diareen.


Mange foreldre blir bekymret når barnet gnisser tenner i søvne, men det er ingen grunn til bekymring, sier professor i oral helsevitenskap og spesialist i klinisk bittfysiologi ved Högskolan i Jönköping, Tomas Magnusson. Positivt at barn skjærer tenner. Han forteller at tanngnissing er bra når barna mister melketennene, og at de som. Det er dokumentert at karies og feil i tannutvikling og tannerupsjon er de største utfordringene for barn og unge. Videre konkluderes det med at undersøkelse og hyppighet av undersøkelser bør baseres på progresjon av eksisterende sykdom (karies) hos barn og unge, og deres risiko for fremtidig kariesutvikling.


Mineraliseringsforstyrrelser i en eller flere tenner kan forårsakes av tidlige traumer i primære tenner og av infeksjon i primære tenner oftest som følge av grav karies, såkalte Turnertenner. Alvorlighetsgraden av forstyrrelsene kan variere fra en mindre opasitet i emaljen til hypoplasi med manglende emalje og forandret krone- og rotmorfologi. I Norge er tannpleien gratis for barn og ungdom fram til de fyller år.


Det gis også støtte til tannregulering. Hvor mye støtte som gis avhenger av hvor stor bittfeilen er.

Det er den offentlige tannhelsetjenesten som har ansvaret for å kalle inn og kontrollere barn og ungdoms tenner. Jordan Tannbørste Extra Soft Barn 0-år. Det har også vist seg at barn med ADH sykdommer som cerebral parese eller barn som tar vise medisiner, lettere skjærer tenner enn andre. Les også: Tannhelse hos barn. I de fleste tilfellene er det ufarlig at barn gnisser tenner om natta, men det kan hos enkelte føre til hodepine eller øreverk.


Vær varsom med barnetannkrem, da det kan venne barnet til søt smak. På den måten kan du holde et fast tak omkring hodet og børste tennene. Det er ikke sikkert seansen lykkes fra start, men det blir fort en vane.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg