mandag 4. mai 2015

Sår i brystet

Knut har hatt trykkende brystsmerter midt i brystet i et halvt år. Smertene kommer når han går tur, særlig hvis han går i motbakke. De kan også kommer når han måker snø eller rydder i garasjen. De er ofte så sterke at han må sette seg ne da går smertene raskt over.


Så har du feber og vondt i brystet samtidig som du hoster, kan det hende du har fått en lungebetennelse.

Hosten er da gjerne tørr i begynnelsen, mens den blir gulaktig, blodig eller rustfarget etter hvert. Fargen skyldes at materie hostes opp fra lungene. Det er også typisk med overfladisk pust og en følelse av at man får for lite luft. Brystkreft kan også forårsake eksemforandringer på eller rundt brystvorten, slik som appelsinskallaktig hudoverflate eller sår på huden på brystet som ikke vil gro.


Uklar eller blodtilblandet væske fra brystvorten , kan godt skyldes ufarlige tilstander, som for eksempel bruk av enkelte medikamenter. Størrelsen og konturen på brystet endrer seg. Noen kvinner har bryster som ser ulike ut, og som har gjort det i mange år.

Merker du derimot at det ene brystet begynner å se annerledes ut enn det andre, og at dette har skjedd i voksen alder, kan det være et tegn på brystkreft. Reager hvis det ene brystet plutselig begynner å skifte form. Såre og vonde brystvorter.


Det er vanlig å føle ømhet i starten av ammingen, men åpne sår er et tegn på at noe er galt. Den vanligste grunnen til såre eller vonde brystknopper er at barnet ikke har et godt sugetak, og at brystknoppen havner mot den harde delen av ganen i stedet for lengre bak der det er mykt. Line Verndal om å vise følelser på scenen: – Som et åpent sår i brystet. Kliniske tegn ved vondt i brystet og brystsmerter – Hevelse kan forekomme rundt et traume eller ved en infeksjon.


Nedsatt bevegelse i brystryggen ved palpasjon. Trykkømhet i brystryggen kan indikere feil i muskulær eller leddfunksjon. Her har vi samlet en del råd og informasjon om hva vi i Apotek kan hjelpe til med ved ulike lungesykdommer. Du finner også informasjon om ulike typer behandling og når man bør oppsøke lege.


Noen får utsondring av uklar eller blodtilblandet væske fra brystvorten. Andre årsaker til sår og vond hals. Ifølge Norsk legevaktshåndbok kan en rekke sykdommer være årsaken til sår og vond hals: Kyssesyke, kalles på fagspråket mononukleose.


Symptomer kan være slapphet, feber og hodepine, sender halssmerter. Starter ofte med feber, sår hals og svelgesmerter.

Dersom bare én brystknopp er sår , legg barnet til det andre brystet først. Skift over til det vonde brystet når melken har begynt å piple fram. Er begge såre , sett i gang utdrivningsrefleksen før du legger barnet til brystet. Prøv om det er mindre vondt når barnet ammes med bena bakover under morens arm (tvillingstilling).


Om du har sår , er det viktig å behandle dem og finne en løsning så du slipper å gå rundt med sår under brystet. Da kan de svulme så mye opp at det kan gjøre det vanskelig å svelge og de forårsaker mye smerte. Mandlene fjernes først og fremst når de blir infiserte flere ganger i året.


I så fall kan det jo være derfor du føler et trykk i området. Mange klarer å se mandlene sine når de står foran. Magesår og sår på tolvfingertarmen kan føre til brystsmerter. Som regel har du hatt tendens til slike plager tidligere. Gallesteinsanfall gir ofte plutselig innsettende smerter i høyre side av magen under ribbensbuen.


Kan også gi opphav til smerter strålende ut i brystet. Lungebetennelse og lungehinnebetennelse kan gi brystsmerter. Pasienter med sår hals skal vanligvis behandles symptomatisk uten antibiotika. Det er derfor som regel ikke nødvendig for pasienter med sår hals å oppsøke lege.


Vi vet at en del går altfor lenge med symptomer uten å komme seg til legen. Det har stor betydning i forhold til spredning, og kan avgjøre utfallet av sykdommen, sier assisterende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg