fredag 8. mai 2015

Jernmangel behandling

Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Men anemi kan også oppstå av andre grunner, for eksempel vitamin B-mangel, folsyremangel, sykdom i benmargen eller økt nedbrytning av blodet.


Behandling av jernmangel. Man trenger som regel ekstra jern i en periode for å behandle jernmangel. Dette kan man gjøre ved å øke inntak av jernholdig mat som kjøtt, innvoller, fisk og skalldyr, grønne grønnsaker, bønner, og jernholdig spagetti, ris og gryn.

Den vanligste behandlingen er å ta jerntabletter, som setter kroppen i stand til å produsere flere røde blodlegemer. Nye blodlegemer dannes raskt, og de fleste pasienter føler seg bedre etter en ukes tid. Hemoglobinnivået vil vanligvis gå tilbake til normalverdier i løpet av to til fire.


Også andre blodprøver kan bidra til diagnosen. Jernmangel påvises gjennom måling av lave verdier av blodprøven ferritin. I unntakstilfelle stilles diagnosen ved mikroskopi av beinmargsutstryk.


Det er usikkert om jernmangel alene kan gi symptomer, meningene om dette er delte blant fagfolk. Tabletter bestående av ferrofumaratjernsalt beriket med – hemjern hadde i disse studiene gunstigere effekt enn tilsvarende dose rent jernsalt.

Et savn ved tidligere studier er manglende sammenlikning med større, farmakologiske jerndoser som tradisjonelt brukes ved behandling av jernmangel. Hvor mye jern bør man ta ved jernmangel ? Det avhenger av hvor lav blodprosenten (hemoglobinverdien) er og hvilken type jerntablett man spiser. Dette ser du gjerne i slimhinner som for eksempel i nederkanten av øyet der slimhinnen normalt er ganske rød. Ved jernmangel vil dette området kunne være blekere.


Du får sprekker i munnvikene. Jern trengs for å holde celler i kroppen friske. Uttalt jernmangel kan dermed føre til endringer i hu negler og hår.


Man regner med at så mange som 2- av alle menstruerende kvinner har jernmangelanemi. Jerntilskudd er ofte nødvendig for å korrigere en jernmangel eller. De selges reseptfritt på apotek og fås både i lave doser (9-mg) og høye doser (1mg).


Spesielt om du velger et tilskudd med høyt jerninnhol kan det gi bivirkninger som kvalme, magesmerter, hard eller løs mage. De første tegnene på jernmangel er gjerne at man blir litt blek rundt munnen og at man blir trøtt. Det er imidlertid ofte slik at jernmangelen kommer snikende, og derfor er det ikke sikkert at man merker noe til det i det hele tatt.


Kroppen har evne til å opprettholde en konstant jernmengde i blodet. Dersom inntaket av jern reduseres, vil leveren, som er kroppens største jernlager, forsyne de røde blodlegemene med jern. Dette tas opp godt i kroppen og skal være mildere mot magen.


Dette er nødvendig for å forebygge mot jernmangelanemi.

Vi anbfaler at du alltid oppsøker lege for å bekrefte en eventuell jernmangel før du begynner å ta et jerntilskudd. Symptomer på jernmangel. Tegn på jernmangel hos eldre barn kan ofte være litt vanskelig å se.


Det kan være vage og diffuse tegn som blant annet trøtthet, blek hu nedsatt matlyst og fysisk yteevne og hyppige infeksjoner, sier ernæringsekspert Bjelland Brunborg. I retningslinjene skriver Socialstyrelsen om jernmangel ved hjertesvikt at Tilstanden har en stor til svært stor vanskelighetsgrad. For jernmangel , med eller uten anemi (blodmangel), ved symptomgivende kronisk hjertesvikt anbefales behandling med parenteral jern, det vil si jern som ikke gis i tablettform, men fortrinnsvis intravenøst.


I siste halvdel av svangerskapet er det ikke lett å påvise jernmangel hos gravide, fordi den normalt mest pålitelige testen kan være vanskeligere å tolke. Dersom Hb er lav, og det er mistanke om at det foreligger jernmangel , er det da mulig å starte et forsøk med jerntabletter. Det kan eksempelvis gis som 1mg jern daglig i to uker. Men selv ved optimal behandling , vil mange pasienter fortsatt ha symptomer, redusert funksjonsnivå og begrenset prognose. Terapeutisk fokus bør også rettes mot komorbiditet.


Anemi og jernmangel påvises hyppig ved hjertesvikt. Både anemi og jernmangel er relatert til hjertesvikt per se, til alvorlighetsgraden av hjertesvikt, og til prognose. Hvis du mangler byggesten, kan du bli behandlet med jern, B 12-vitamin eller folsyre.


Hvis anemien skyldes lav benmargsaktivitet etter en nyresykdom, kan du bli behandlet med et hormon som stimulerer benmargen. Skyldes anemien antistoffer mot de røde blodlegemene, kan du bli behandlet med et immunundertrykkende legemiddel. Første steg er å finne årsaken til at man har utviklet jernmangel. Det finnes ulike årsaker til jernmangel , men oftest er det fordi man mister mye blod ved kraftig menstruasjon, rammes av magesår eller andre tarmsykdommer eller havner i en ulykke der man mister mye blod raskt.


Vel av alle med anemi ved kronisk sykdom har også funksjonell jernmangel , som er forårsaket av immunaktivert retensjon av jern i jernlagrene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg