mandag 4. mai 2015

Adhd rettigheter

Adhd rettigheter

Noen har oppmerksomhetsforstyrrelser uten at impulsivitet og hyperaktivitet er så framtredende. Lest av Håvard Bakke. Jeg lurer på om noen faktisk vet hvilke rettigheter man har, dersom man er voksen å har en adhd -diagnose.


Det er lett å finne info om barns rettigheter , og foreldre til adhd -barns rettigheter , men ikke den voksne. Diagnosen må bygge på atferdsobservasjon over tid. Den ene er uoppmerksomhet, som kan være at man ikke klarer å fokusere på detaljer, ikke ser ut til å høre etter, og ofte mister ting. Den andre er hyperaktiv atferd og impulsivitet, som kan være uro, at man ofte forlater pulten sin i timen, har vanskelig for å være stille, avbryter andre og har problemer med å vente på tur. Tilstanden forekommer både hos barn og voksne.


Hjernen er sammensatt av millioner av sammenflettede nerveceller kalt nevroner. ADHD i voksen alder. Du kan blant annet lese om symptomer, behandling og en veiledning til hvordan en utredning hos lege kan foregå. Nå jobber jeg og mottar graderte foreldrepenger. Du kan fritt bruke og skrive ut alle skåringsverktøyene på Helsebibliotekets sider.


Beroligende, smertestillende og sovemedisin kan føre til trafikkfarlig atferd. Sjåfører som bruker noen typer vanedannende legemidler, for eksempel beroligende midler i gruppen benzodiazepiner i store doser eller fast bruk flere ganger daglig, må enten slutte, trappe ned til lavere dose eller gå over til et annet legemiddel hvis de fortsatt skal kunne kjøre bil. Medisinering må starte hos spesialist i psykiatri eller nevrologi før en eventuell overføring til fastlegen, sier Øgrim.


Fastlegen og terapeut kan bidra med dette, samt informasjon om hvilke rettigheter barnet ditt har i barnehagen og skolen. De vil også kunne sette deg i kontakt med andre etater som kan tilby hjelp, som for eksempel støttegrupper og pasientforeninger. Les mer om regelverket.


Adhd rettigheter

Autisme kan gi både fysiske og psykiske tilleggsvansker. Søvnvansker, magesmerter og andre problemer knyttet til mage og tarm er vanlig. Epilepsi forekommer ofte sammen med autisme og psykisk utviklingshemming.


Den fungerer som noen å rapportere til - og som en motivator. I tillegg til å være et sted hvor du kan utveksle tips og erfaringer. Rettigheter og klagemuligheter som gjelder helse- og omsorgstjenester.


Adhd rettigheter

Alle som oppholder seg i Norge har som hovedregel rett til helse- og omsorgshjelp som er nødvendig. Skoleperspektivet tas nærmere i øyesyn gjennom juridiske rettigheter (bl.a. spesialundervisning, IP og IOP). At ritalin kun gis til folk som ikke har en narkotikahistorie fra før, lyder også merkelig på flere måter: En person som har selvmedisinert seg er sannsynligvis mer eller mindre avhengig av dette for å fungere. Noen barn har spesialundervisning, andre ikke. Man kan ha rett på spesialundervisning i skolen.


Noen kan ha rett til grunnstønad fra NAV dersom man har visse ekstrautgifter på grunn av funksjonsnedsettelsen. Din rett til tilrettelegging av eksamen står i forskrift til opplæringsloven §3-og Likestillings- og diskrimineringsloven §21. Det er en fordel å tilpasse opplæringen så tidlig som mulig,slik at du blir vant med denne prøveformen.


Høyere utdanning - rettigheter og inntak. Rettighetene for elever i høyere utdanning står i lov om universiteter og høgskoler kapittel 4. I lovens § 4- femte led står det: Institusjonen skal, så langt det er mulig og rimelig, legge studiesituasjonen til rette for studenter med særskilte behov. Denne danner også grunnlaget for rettigheter som fritak fra vurdering i sidemål og tilrettelagt eksamen.


Det er derfor viktig at det gjøres en sakkyndig vurdering selv om det er stor grunn til å tro at eleven vil klare seg fint i et ordinært tilbud.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg