fredag 15. mai 2015

Nedre luftveisinfeksjon

Virusinfeksjon i bronkiolene, de minste greinene i bronkialtreet. Vanligste nedre luftveisinfeksjon hos barn år. Pneumokokker er den vanligste årsaken til pneumoni utenfor sykehus. Hyppig årsak hos barn. Mycoplasma pneumoniae er sjeldnere, men forekommer i alle aldersgrupper og særlig i aldersgruppen 3–år.


Nedre luftveisinfeksjon Infeksjon i de nedre luftveiene omfatter bronkitt, bronkiolitt, bronkittlungebetennelse og i luftrøret.

Lungebetennelse er den mest alvorlige av de nedre luftveisinfeksjonene. Sykdommen er vanligst om høsten og vinteren, og oppstår gjerne etter en øvre luftveisinfeksjon. Subfebrilia og symptomer på øvre luftveisinfeksjon , inklusive nattlig tørrhoste.


Kraftige hosterier. Forsert inspirasjon (kiking). Eventuelt brekninger og ekspektorering av seigt slim. Hos spedbarn kan livstruende apnéperioder forekomme i stedet for hosteanfall.


Luftveiene deles inn i øvre og nedre luftveier.

De øvre luftveiene består av munnen, nesen, bihulene, svelget og strupehodet, mens de nedre luftveiene består av luftrøret og alle luftrørsforgreininger. En luftveisinfeksjon er vanlig og som regel helt ufarlig. Men når trenger du å oppsøke lege, egentlig?


Infeksjoner i urinveiene deles inn i øvre og nedre urinveisinfeksjoner. Disse varer ofte i 2-dager, mens hosten kan vare lenger. Gul eller grønn farge på snørr og slim er ikke tegn på bakteriell infeksjon.


Hvis barnet er i tilfredsstillende allmenntilstan får i seg tilstrekkelig væske og ikke har pusteproblemer, kan man som regel se an tilstanden hjemme. Tilstanden kommer ofte i kjølvannet av en øvre luftveisinfeksjon (forkjølelse), og er en type nedre luftveisinfeksjon. Alvorlig nedre luftveisinfeksjon eller astmaforverring: Ved alvorlig infeksjon kan barnet bli så tett i pusten at det må ha pustestøtte.


Akutt bronkitt forekommer oftest om høsten og vinteren. Første trinn på slik støtte er high flow surstofftilførsel. En svært sjelden gang vil barn behandles på respirator i forbindelse med nedre luftveisinfeksjon eller astma.


Forebygging av nedre luftveisinfeksjon Versjon: 7. Hvis den nedre luftveisinfeksjon forårsaket av et virus, vil antibiotika være ubrukelig, da de bare er effektive i behandling av bakterielle organismer. Men noen ganger, bakterielle infeksjoner løse på egen hånd. Definisjon på luftveisinfeksjon er når det foreligger hoste, feber, purulent ekspektorat og anstrengt, hurtig respirasjon. Typiske symptomer er tung pust, hoste, og brystsmerter.


Man bør også utelukke en bakteriell infeksjon og sjekke at tilstanden ikke har flyttet seg helt ned i nedre luftveier og blitt en lungebetennelse, sier Høegh Henrichsen.

Hvile, drikk mye, paracet mot eventuelle smerter og feber. Hvordan diagnostiserer vi nedre luftveisinfeksjoner. Dagens rutinemessige mikrobiologiske diagnostikk påviser etiologisk agens hos omtrent av sykehusinnlagte pasienter med pneumoni. Tre prospektive studier av voksne pasienter med luftveisinfeksjon innlagt ved Sørlandet sykehus inngår i avhandlingen.


Beskriver en nedre luftveisinfeksjon med hoste feber og spredte eller fokale fremmedlyder ved lungeauskultasjon, og som skyldes virus, mykoplasma eller klamydia. Det er til dels stor variasjon i sykdomsforløpet med varighet til uker. De fleste har symptomer fra til dager. Skjemaet legger ved informasjon om din datamaskin. Dette er kun teknisk informasjon med tanke på support, og kan ikke spores tilbake til deg som person.


Dosering Bør forskrives av lege med erfaring i diagnostisering og behandling av alvorlig, refraktær, eosinofil astma. Voksne (inkl. eldre) og ungdom ≥ år: Anbefalt dose: 1mg (ml) hver 4.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg