torsdag 20. februar 2020

Vannkopper 2 ganger

Ja, det er beskrevet at man kan få vannkopper (varicella) flere ganger. Kroppen har da ikke opparbeidet full immunitet,. Vannkopper er forårsaket av et smittsomt virus (Varicella-Zostervirus). De fleste får vannkopper som barn og vanligvis bare én gang.


Lommelegen får ofte henvendelser med spørsmål om man kan få vannkopper flere ganger. Og nesten alle får det som barn, konstaterer infeksjonsoverlege, Per Åkesson, som også jobber som svarlege på Lommelegen. Kan man få vannkoppene ganger ? Det jeg har lest er at det bare kan fåes gang. Sambo var til legen, og de mente det var vannkopper , men han har hatt det før. Det ser ut som vannkoppene , men han har ikke feber, slik som mange voksne får.


Når han hadde dem første gang i 6-års alderen var han i. SVAR: Hei, og takk for at du skriver til ung. Det er faktisk ikke uvanlig å få vannkopper mer enn en gang om man var under år første gang man fikk det. Det er noe med at man ikke danner tilstrekkelig med antistoffer første runde når man er liten,og spesielt om man bare får en lett sykdom første runde. Da sønnen min hadde brennkopper var legen usikker på om det var vannkopper eller brennkopper, det så mer ut som vannkopper enn brennkopper. Men siden sønnen min hadde hatt vannkopper og ganske hardt også, konkluderte de med at det var milde brennkopper.


Vannkopper 2 ganger

Det er ikke så vanlig at man får vannkopper ganger , selv om det er mulig. Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. Noen får kanskje bare fra én til tre prikker.


Og har du først hatt vannkopper , har det store flertall livslang beskyttelse, sier overlege Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet. På denne nettsiden kan du finne informasjon og bilder av vannkopper. Hensikten er å øke kunnskapsnivået hos foreldre og andre interesserte om vannkopper. Viruset kan imidlertid smitte så lenge det kommer nye blemmer.


Vannkopper 2 ganger

Hovedsymptomet ved vannkopper er utslett. Tidligere var det viktig å skille mellom vannkopper og ekte kopper. Den hadde tilsvarende blemmer, men ved kopper var det mest blemmer på armer og ben. Det går cirka uker fra du er blitt smittet, til du blir syk. Hvis du har hatt vannkopper én gang , kan du ikke få det igjen.


Du kan derimot få helvetesild senere i livet, fordi virus har ligget sovende i dine nerver. Ikke mye første gangen , super-mye andre. Hadde det to ganger som liten! Sykdommen smitter ved dråpesmitte gjennom luften eller ved direkte berøring av væske fra utslettet.


En person er smittsom fra ca. Hva er tegnene på vannkopper ? Utslett, som regel først på overkroppen og i ansiktet. Siden kan det spre seg til hårbunn, armer og ben. Siden smitten gir livsvarig immunitet, forekommer vannkopper meget sjelden hos voksne, men voksne som tidligere ikke har vært infisert, kan utvikle sykdommen. Gjennomgått vannkopper gir vanligvis livsvarig immunitet.


En betydelig andel av disse er ikke selv klar over at de har gjennomgått sykdommen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg