mandag 10. februar 2020

Kols årsaker

Pulsoksymeter for hjemmebruk, sykehus og institusjoner. Praktisk og nøyaktig. Kols som følge av alfa-antritrypsin mangel utgjør ca. Andre årsaker til kols.


Alle som over lengre tid har vært utsatt for giftige gasser, industrirøyk, gruvestøv, tunnelstøv eller annen luftforurensning, har økt risiko for å få kols.

Røykere må slutte å røyke. Overvektige kols -pasienter vil ha nytte av vektreduksjon. Alle anbefales regelmessig fysisk aktivitet og sunne livsvaner. Behandling av kols kan forøvrig skje ved bruk av en rekke ulike medisiner og andre tiltak.


Kols , kronisk obstruktiv lungesykdom, samlebetegnelse på sykdommer i lunger og bronkier som medfører en vedvarende forsnevring av bronkiene, og som dermed begrenser luftstrømmens hastighet når man puster, særlig når man puster luften ut av lungene (ekspirasjon). Risikoen øker med økende tobakksforbruk og antall røykeår. Over av de som har kols røyker eller har røkt.

Langvarig røyking setter i gang en betennelsesprosess som skader slimhinnen i luftveiene. Dette resulterer i bindevevsdannelse og innsnevringer av luftveiene. Kols - kronisk obstruktiv lungesykdom.


Kols skyldes vanligvis langvarig røyking, ved at slimhinnene i luftveiene blir betente over lang tid. Det kan føre til langvarig hoste, tung pust ved anstrengelser, og slim fra lungene med oppspytt. Ved kols blir luftveiene trange, hovne og delvis blokkerte av slim. Det går greit å puste inn, men det er strevsomt å puste luften ut igjen. Symptomene varierer litt fra person til person og man kan ha gode og dårlige dager.


Kols kan ha sin årsak i flere forhold. Hvis du oppsøker fastlegen med symptomer som har vart over ti eller blitt stadig verre – så som tung pust, hoste og slim i luftveiene – er det veldig viktig at du åpent forteller legen om røykestatus, yrkessituasjon og eventuell lungesykdom tidligere i livet. De vanligste årsakene til KOLS er kronisk obstruktiv bronkitt og emfysem. Mangeårig røyking er skyld i over av tilfellene med KOLS.


Alvorlig astma kan føre til KOLS -utvikling. Hyppige lungeinfeksjoner i barndommen viser seg også å være en risikofaktor for utvikling av KOLS. KOLS blir ofte utløst av vedvarende irritasjon av luftveiene.

Den vanligste årsaken er tobakksrøyking, og tilstanden blir derfor ofte kalt røykerlunge. En annen gruppe er dem som får kols , og ikke sjelden, tidlig i livet – av genetiske årsaker. I tillegg kommer den økende gruppen prematurt (for tidlig) fødte barn som ofte har lungeproblematikk, og dermed økt sjanse for å utvikle kols. Det er også en del som får kols , uten at man per dato skjønner hvorfor de utvikler lidelsen. KOLS utvikler seg gradvis over flere år, og de fleste som utvikler KOLS er over år.


KOLS rammer særlig personer som er eldre enn år og som røyker. Sykdommen utvikler seg langsomt, og for personer som ikke trener, kan sykdommen ha kommet langt før de merker at pusten eller kondisjonen er svekket. Lungevevet taper også noe elasitisitet ved emfysem, noe som gir nedsatt luftstrøm ved utpust.


Forekomstene av KOLS er hyppige og kjenntegnes av høste, slimproduksjon og tung. KOLS er vanligst blant folk som røyker og er over år gamle. KOLS er først og fremst et resultat av at luftveiene i mange år er blitt utsatt for luftveisirriterende stoffer. KOLS skyldes helt eller for en stor del tobakksrøyk. Jo mer man røyker og jo lenger man har røykt, desto større er risikoen for å få KOLS.


Kols er først og fremst et resultat av at luftveiene i mange år har vært utsatt for irriterende stoffer som tobakksrøyk eller industriforurensning. Forskning tyder imidlertid på at sykdommen også er arvelig betinget. Mange med KOLS sliter med følelsen av å ikke få puste.


Dette kan man også få medisiner for slik at man ikke kjenner seg så kortpustet, og slipper følelsen av angst for å ikke få puste. Kols (kronisk obstruktiv lungesykdom) skyldes i hovedsak røyking og fører til at luftveiene blir trangere. Ingen legemidler kan helbrede kols , men rett og tidlig behandling kan lindre symptomene og forsinke sykdomsutviklingen.


Alveolene ligger nederst i lungene og er ansvarlige for å frakte oksygen fra lungene til blodet. Disse pasientene kan også utvikle KOLS i en yngre alder (under år), spesielt hvis man røyker. Astma og KOLS er to ulike sykdommer, men som har mange likhetstrekk.


Akutt forverring av KOLS. Symptomene øker ofte i løpet av få dager og er mer uttalt enn den daglige symptomvariasjon ved sykdommen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg