fredag 28. februar 2020

Spedbarn hard mage

Det normale antall tarmtømninger hos et spedbarn (under mnd) varierer med alder og hva barnet spiser. Spedbarnet kan ha forstoppelse hvis avføringen er hard eller pellet-liknende. Spedbarn bør kun få avføringsmiddel hvis det går lang ti opptil uker, mellom tarmtømningene eller de åpenbart er besværet.


Hos større barn og barn som får morsmelkerstatning kan bløtgjørende avføringsmidler forsøkes i en periode dersom kostomlegging og andre forebyggende tiltak ikke er nok. Her er noen eksempler på avføringsmønstre hos barn. Her ser man at noen barn får litt hard mage.


Spedbarn som får morsmelkerstatning har ofte avføring daglig. Dette er fordi tarmsystemet må venne seg til den nye sammensetningen av næringsstoffer. Etter hvert som barnets kost består mer og mer av fast føde, kan hard mage skyldes væskemangel. Sjeldne, alvorlige grunner kan være magetarmkatarr, tarmslyng, blindtarmbetennelse eller en kronisk mage -tarmsykdom. Fordi mange barn under skolealder kan ha vansker med å uttrykke akkurat hvor de har vondt, vil de nesten alltid si de har vondt i navleområdet dersom de har magesmerter.


Treg mage er ikke enkelt om det gjelder en selv eller babyer og barn. Det er vondt, man blir sur og grinete og ikke lett å ha med å gjøre. Opptil en tredjedel av alle barn har treg mage , men som regel er det enkle ting som skal til for at det skal bli bedre. Treg mage og hard avføring er også vanlige betegnelser på folkemunne.


Forstoppelse hos barn er et svært vanlig problem i hele verden. Det finnes imidlertid ingen nøyaktig oversikt over utbredelse. Så lenge avføringen ikke er hard og babyen ikke virker som den har magesmerter er ikke dette noe å bekymre seg for, påpeker Ringnes.


Hvordan hindre overvekt hos små barn? Hvis barnet bare får morsmelk, er det ingen grunn til bekymring om det legger mye på seg. Spedbarn kan fint bli lubne av morsmelk uten at det øker risikoen for overvekt senere. Når avføringen står lenge i tarmen kan den bli hard og tykk.


Da kan det gjøre vondt å gå på do. Slimhinnen kan briste og man kan blø litt. Noen barn vil grue seg til å gå på do på grunn av smerter, og på denne måten kan det oppstå en uheldig uvane hvor barnet vegrer seg å tømme tarmen. Da blir avføringen enda fastere.


Spedbarn hard mage

AnonymBruker skrev: Jeg snakker aldri negativt om han til barnet, jeg kommuniserer med han, sender bilder, ringer på videochat så han får se barnet, vi spiser middag sammen av og til osv. Jeg TROR ikke barnet merker mine følelser, men hva vet vel jeg? Spedbarn hard mage. Barnet er år gammelt. Nr en baby kaster opp, vil store mengder melk komme opp fra magen igjen.


Magemuskler, og det er normalt at barnet ofte m streve for f tmt magen. Spedbarn er spesielt utsatt fordi de opptar nitritt raskt i blodet. Man bør derfor vente med å gi barnet store mengder av disse grønnsakene til barnet er over ett år gammelt. Små, harde og glatte matbiter, som druer, nøtter, peanøtter eller biter av for eksempel rå gulrot eller eple kan lett sette seg fast i luftveiene.


Mageproblemer med kolikk og skriking hos spedbarn er veldig vanlig og går som oftest over av seg selv. Spedbarnet er nok ganske ømfindtlig overfor hva mor spiser og kan lett reagere med knip på endel matvarer - velkjent er krydder, citrus, løk, druer, kål, men det kan nok komme av mye annet også. Den normale morsmelkavføringen er ganske flytende, og kan av og til misoppfattes som diaré. Diaré hos spedbarn viser seg derimot mer som illeluktende, misfarget vann – ofte sammen med nedsatt almenntilstan irritasjon og feber hos barnet. Oppsøk helsepersonell dersom du mistenker diaré hos det nyfødte barnet.


Defekasjon ganger per uke. Hard , treg eller sjelden avføring. Problemer med å få tømt seg. Abdominalt ubehag eller smerter, særlig i nedre venstre kvadrant. Eventuelt utspilt abdomen.


Colon descendens og sigmoideum kan palperes fekalfylt på venstre side, og ampulla recti er ofte fylt med hard feces. Det å ha forstoppelse gjør skikkelig vondt, og det er viktig å ta kroppens signaler på alvor. Hard mage kan nemlig ha en rekke årsaker, og noen av dem er alvorlige.


De vanligste grunnene til forstoppelse er et fiberfattig kosthol lite mosjon og aktivitet samt uregelmessige avføringsvaner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg