onsdag 19. februar 2020

Kløe i underliv

Kløe i underlivet er plagsomt. Ikke bare på grunn av kløen, men ofte fordi den griper inn i det intime samlivet. Pruritus vulvae er den latinske medisinske betegnelsen for kløe i området rundt kvinnens kjønnsorganer. Det kan være et symptom på sykdommer som infeksjoner, allergier eller hudlidelser.


Noen årsaker til kløen er enkle å behandle, mens andre vil være plaget av kløen i lengre tid. Svie, irritasjon og kløe kan man merke overalt på kroppen, men når dette rammer et så sensitivt område som underlivet, oppfattes det gjerne som ekstra plagsomt og bekymringsfullt.

Vi skal se på noen av de vanligste årsakene som legen din gjerne vurderer på kontoret. For mange oppleves det ekstra ubehagelig på grunn av at det er et intimt område som gjør at man føler det er litt tabu å snakke om. Takk for spørsmålet ditt.


Jeg klarer ikke å gi deg noen diagnose, men kan gi deg litt informasjon som kan være til nytte. Typiske årsager til kløe i underlivet er kemiske irritanter, overgangsalder, skedesvamp og kønssygdomme. Oftest har disse plagene årsaker som enkelt kan diagnostiseres og behandles, slik som sopp eller urinveisinfeksjon.


Ulike infeksjoner og hudlidelser som kan gi plager fra underlivet som tilbakevendende soppinfeksjoner, irritasjonseksem, psoriasis, lichen sclerosus og lichen. I noen tilfeller kan en også bli rød og sår. Noen kvinner opplever smerter under samleie.

I tillegg kan man få en tykk, litt klumpete utflod som ikke lukter. Sopp i underlivet er som oftest ikke smittsomt fra menn til kvinner, men i noen tilfeller kan det likevel smitte. Svie, kløe og luktfri utflod er vanlige symptomer på soppinfeksjon. De fleste opplever at utfloden er tykk, hvit og klumpete (minner om cottage cheese), men tyntflytende utflod kan også forekomme.


Sårhet, sprekkdannelse i underlivet og smerter ved samleie er andre symptomer som kan oppstå hvis man har soppinfeksjon. Ved kraftig kløe som ikke blir bedre i løpet av 1-uker. Kraftig kløe kan skyldes en alvorlig medisinsk tilstand. Det er ikke alltid det er så mye som skal til for å få bukt med problemet med kløe i underlivet. Dersom kløen forstyrrer nattesøvnen.


Her er det samlet en del enkle kjerringråd mot kløe der nede. Les mer om kløe i underlivet. Som hjelp mot kløe i underlivet er ofte det enkle det beste. Finn ut forskjellen her, slik at du kan behandle plagene riktig.


De fleste kvinner opplever kløe i underlivet på et eller annet tidspunkt. Den vanligste årsaken til irritasjon er forstyrrelser i den bakterielle balansen. De naturlige laktobasillene (melkesyrebakteriene) dominerer vanligvis i kvinnens underliv. SVAR: Hei Det høres ut som om du har fått en soppinfeksjon.


Sopp i skjeden er en veldig vanlig årsak til kløe og økt mengde utflod fra skjeden.

Når man har soppinfeksjon er det vanlig å få rif. Spørsmål: Jeg har vært plaget av kløe i underlivet de siste fem årene. Etter å ha vært hos mange leger og gjennomført utallige kurer mot sopp kom jeg endelig til en som stilte diagnosen. Kvinne (26) har slitt med kløe og sårt underliv over lang tid.


Når hun har sex med kjæresten gjør det vondt. Det tærer på forholdet hennes. Kløen kan variere fra en let kløe til en helt forfærdelig kløe , der gør det svært at tænke på andet.


Derudover kan der være smerter eller svie ved samleje (på grund af den irriterede hud).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg