mandag 24. februar 2020

Svangerskapskontroll jordmor eller lege

Det er ikke nødvendig å kontakte lege eller jordmor for å bekrefte graviditeten. Hjemmetesten er like sikker som den legen kan tilby. Ta en telefon til lege eller jordmor for å avtale første svangerskapskonsultasjon så tidlig som mulig.


Du bør få timeavtale innen en uke. Du velger selv om du vil foreta kontrollene hos lege eller jordmor. Et samarbeid anbefales og anses fornuftig, men avhenger av tilgang på jordmor , og av den gravides egne ønsker.

Hun er heller ikke så veldig opptatt av vekt, men mer opptatt av at jeg spiser sundt og at jeg som gravid også skal ha det bra. Var dere hos lege eller jordmor på første svangerskapskontroll ? Tenkte kanskje bare å dra direkte til jordmor og ta blodprøver etter timen på legesenteret som ligger vegg i vegg. Oppfølging hos jordmor i svangerskapet. Den første konsultasjonen bør være mellom uke – 12. Du kan lese mer om de ulike konsultasjonene på helsenorge.


Det er ønskelig at partner deltar i konsultasjonene. Jordmor undersøker mor og barnet i magen.

Helsekortet medbringes ved hver kontroll hos lege , jordmor og sykehus for videre utfylling. Dette skal medbringes Sykehuset ved fødsel. I tillegg vil de notere om fosterets hode er festet i bekkeninngangen eller ikke.


Som på de tidligere kontrollene vil jordmor eller lege notere vekten din, måle blodtrykket, kontrollere urinprøven, måle SF-målet og spørre om du kjenner noen bevegelser eller spark fra barnet i magen. Femte svangerskapskontroll (uke 32): Det gjentas kjerneinnholdet fra de forrige kontrollene: urinprøve blir analysert, blodtrykket blir målt og vekten blir tatt. Anbefalingen fra Helsedirektoratet er imidlertid at svangeskapsomsorgen bør gis av en jordmor , lege eller eventuelt gjennom et samarbeid mellom disse.


Det er flere forskjeller på en kontroll hos lege og hos jordmor. Tid og informasjonsmengden er en ting, men jordmor har også mer spesifikk kunnskap om graviditet og fødsel, sier Irgens. Medisinsk utstyr og hurtigtester. Narkotikatester og graviditetstester.


Skal til min første svangerskapskontroll om ei uke da jeg har time hos. Svangerskapskontroll : Du skal alltid ha med urinprøve på kontroll. Har du en blodtype som er rhesusnegativ, bør lege eller jordmor teste deg. Alle gravide har rett til gratis svangerskapskontroll. Som gravid kan du sjølv velje om du vil foslash;lgast opp av jordmor eller lege , eller ein kombinasjon av begge.


Bør man gå til både jordmor og lege , eller holder det med en av dem? Er det opp til hver enkelt lege om han henviser deg til jordmor ?

Tok bare en celleprøve, ingen blodprøve eller urinprøve. Jeg hadde legetime ved ca. Nesten ingen spørsmål eller info. Det er gratis å gå til svangerskapskontroll.


Når du kommer til 1. Kontrollene er satt opp etter nasjonale retningslinjer. Da trengte jeg ikke innom legen. Så fikk jeg time hos jordmor i uke ca. Og siden har jeg gått jevnlig til jm, kun til legen om det har vært noe problemer fysisk som jeg har måtte sjekket opp. Er i uke nå, og kommer ikke til å bestille noe time til legen i svangerskapet om jeg ikke trenger sykmelding eller lignende.


I følge retningslinjer for svangerskapsomsorgen i Norge kan den gravide velge om hun ønsker å følges opp av lege eller jordmor. Jordmødre er spesialister på svangerskap, fødsel og barseltid. I det vanlige opplegget for svangerskapskontroll i Norge er det ikke lagt opp til rutinemessig besøk hos gynekolog.


Skulle fastlegen eller jordmor ønske seg en undersøkelse som krever gynekologens ekspertise, så blir man isåfall henvist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg