tirsdag 11. februar 2020

Samlivsbrudd med barn

I studier av hva samlivsbrudd medfører for de involverte barna, konkluderes det litt ulikt. Flere nordiske studier har vist at barn av skilte foreldre kommer noe dårligere ut enn andre barn når det gjelder aggresjon, antisosial atfer skoleprestasjoner og psykiske helseproblemer. Barn trenger rammer for hvor de skal være når, slik at de ikke selv må velge hvor de skal sove hver natt. De skal ikke bære ansvaret for hvorvidt mamma eller pappa blir lei seg hvis de velger å dra til den andre.


Alle foreldre med felles barn under år må til mekling i forbindelse med separasjon eller samlivsbrudd.

Målet med meklingen er at dere skal lage en skriftlig foreldresamarbeidsavtale (samværsavtale) som er til barnas beste. Et samlivsbrudd mellom foreldrene er en von forvirrende og vanskelig prosess for de fleste barn. Stabilitet, kjærlighet, og muligheten til å få opprettholde kjærligheten til begge foreldrene er viktige komponenter for at samlivsbruddet skal bli minst mulig smertefullt. Måten foreldrene håndterer bruddet og foreldresamarbeidet på, har større betydning for hvor varig og omfattende belastningen blir for barna. Folderen gir også råd og veiledning til foreldre om hvord.


Samlivsbrudd er sårt i seg selv, å forverre det med krangling om økonomi gjør det bare vondt verre. Uten felles barn (eller venter felles barn ) har samboere ingen arverett.

De fleste barn takler dette godt med god hjelp av foreldre og nettverk. En rekke studier viser likevel at samlivsbrudd utgjør en risikofaktor for barn. Barn av skilte foreldre har mer følelsesmessige vansker, mer atferdsproblemer, mer sosiale vansker, flere helseproblemer og dårligere akademiske prestasjoner en periode etter samlivsbruddet. Hvilke erfaringer har familieterapeuter med symptomer hos små barn som opplever samlivsbrudd , og hvilke tiltak anbefaler de for norske barnehager.


Studien som presenteres her indikerer at barnehagepersonalet har et potensial for å kunne forebygge vansker og hjelpe barn og foreldre som opplever samlivsbrudd. Gifte par har prosent sjanse for å gå fra hverandre. De som er samboere med barn har cirka tre ganger så høy risiko for å gå fra hverandre de første ti årene av samboerskapet. Andregangsekteskap er ofte mindre stabile.


Hvis man har vært gjennom et samlivsbrudd én gang, kan terskelen være lavere for å gå ut. Et hos hver av foreldrene. Barn er ofte tilpasningsdyktige, og takler dette greit. Allikevel kan det være utfordrende for barnet å skape sammenheng mellom de to verdene. Små barn har et grunnleggende behov for å oppleve hverdagen trygg, stabil og forutsigbar.


Jo yngre barnet er, jo større er den beskyttende effekten mot samlivsbrudd - og størst effekt ser jeg hos par med tre barn hvor den minste er under to år. Barnas ønskeliste til foreldre som går ifra hverandre. Foreldre ønsker det beste for barna sine, og er somregel bekymret til hvordan et samlivsbrudd vil påvirke dem.

Og så havner man kanskje i en situasjon hvor foreldrene ikke er enige om hva som er best? Vi har her tatt med noen råd på veien. De rettigheter man har som foreldre etter samlivsbrudd , er de samme uavhengig av om man er gift eller samboere når samlivsbruddet finner sted.


Etter at det finner sted et samlivsbrudd mellom samboere, er man forpliktet til å møte til mekling ved familievernkontoret dersom man har barn under år. Fordeling av bo ved samlivsbrudd. Likedeling av felleseie. Ektefeller har arverett etter hverandre.


Samboere med felles barn stilles likt med ektefeller. Det er stor variasjon i opplevelsene og reaksjonene i forbindelse med samlivsbrudd. Hvordan man opplever bruddet, og hvilke helsemessige konsekvenser det får, er avhengig av en rekke ulike forhold som både er knyttet til samlivet og til bruddet i seg selv, og til faktorer i og utenfor personen. Samvær med barn etter samlivsbrudd.


Hvis dere har felles barn , råder advokater med erfaring i familierett dere til å avtale gode og varige løsninger for barna før en av dere flytter ut. Dette er viktig både av hensyn til barna og fordi den ordningen dere praktiserer i tiden etter et samlivsbrudd , kan få betydning for den endelige. Bufetat har også laget råd til foreldre om samværsordninger og bostedsløsninger for å fremme barnets beste etter samlivsbrudd. I Nettavisens artikkelserie om samlivsbrudd belyser vi ulike aspekter av det å skulle skilles når man har barn. Dette er del 3: Hvordan gjøre tiden etter bruddet best mulig for barna deres?


Barn kan reagere svært forskjellig. Noen barn blir både triste, skuffet og sinte. Noen holder tilbake sine reaksjoner, både av hensyn til seg selv og til mor og far.


Mens andre barn har vært forberedt på dette i lang ti og kan til og med være lettet over at dette skjer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg