fredag 28. februar 2020

Stille lungebetennelse voksne

I epidemitider kan man ofte stille diagnosen ut fra det typisk langvarige forløpet og de relativt milde plagene. Det kan noen ganger være aktuelt med en røntgenundersøkelse av lungene for å stadfeste at tilstanden har utviklet seg til en lungebetennelse. Spesielt eldre kan ha lite eller uspesifikke symptomer på lungebetennelse og kan være i dårlig form over lengre tid før lungebetennelsen oppdages og behandles.


De fleste voksne kan behandles hjemme, men sykehusbehandling kan være aktuelt ved dårlig allmenntilstan svært tung eller rask pust, mental uklarhet, lavt blodtrykk og manglende effekt av antibiotika. Lungebetennelse er en alvorlig sykdom hos eldre og en vanlig dødsårsak for sykehjemspasienter. Hos andre er prognosen utmerket.


Stille lungebetennelse er lungebetennelse som gir sparsomt med symptomer. Sykdommen gir et mer langtrukket forløp enn lungebetennelse med pneumokokker. Symptomene kan gjerne vedvare i 3-uker. Penicillin tar ikke knekken på mycoplasma lungebetennelse.


Lungevevet vil si lungeblærene (alveolene), der den livsviktige transporten av oksygen fra luft til blod foregår. Når lungevevet blir betent, kan det bli tyngre å puste. Hvis infeksjonen ikke har resultert i lungebetennelse , går den over i løpet av en ukes tid. Hvis man har utviklet lungebetennelse , vil sykdommen ofte vare flere uker.


Sykdommen er ikke så farlig som alminnelige lungebetennelser og resulterer kun ytterst sjelden i alvorligere komplikasjoner hos for øvrig friske personer. Akkurat nå er det mange som er smittet av Mycoplasma, og noen av disse får lungebetennelse. Sykdommen er mildere enn vanlig lungebetennelse , men kan være langtekkelig og vanskelig å bli kvitt. Hos unge voksne forårsakes lungebetennelse ofte av mykoplasma.


Også forskjellige virus, som for eksempel influensavirus og RS-virus, kan føre til lungebetennelse. Ulike pneumokokk-bakterier er den vanligste årsaken til lungebetennelse. Barn og eldre kan ha andre symptomer enn voksne. Ved nedsatt allmenntilstand eller smerter i brystet, er det viktig å få medisinsk hjelp raskt. Omfattende epidemier kan opptre ca hvert 4-år.


Mindre barn blir sjelden syke. Mykoplasma- og klamydia-bakterier kan gi atypisk. Voksne kan også rammes, spesielt i epidemitider. Hva er lungebetennelse ? Betennelse i lungene kan skyldes både bakterier og virus. Hoste og feber er typisk, og det kan også være smerter i brystet.


Ja det er fullt mulig. Jeg hadde det for ca to år siden. Gikk og hangla lenge før jeg dro meg til legen og han konstanterte at det var en såkalt stille lungebetennelse (var det han kalte det).


Jeg var kun litt sår i halsen og hadde ikke den fæle hosten som ellers har kommet ved lungebetennelsene jeg hadde før den tid. De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske.


Laboratoriet vil vanligvis gi svar på prøven i løpet av et par dager. Hvis mengden av antistoffer er steget i 2. Det fleste barn og voksne med Ebstein anomali vil imidlertid ikke. Han forteller at selve diagnosen lungebetennelse heller ikke er s lett stille. Les mer om hvilke symptomer som er vanlige, hvordan lungebetennelse behandles og hvorvidt den er farlig for barn eller voksne.


Er det dette som ofte blir kalt stille lungebetennelse ? Man bør også utelukke en bakteriell infeksjon og sjekke at tilstanden ikke har flyttet seg helt ned i nedre luftveier og blitt en lungebetennelse , sier Høegh Henrichsen. Hvile, drikk mye, paracet mot eventuelle smerter og feber. Eller hva i verden en kaller lungebetennelse uten feber.


Jeg vet det er tidlig å klage etter allerede uke, men jeg hoster konstant, døgnet rundt - holder på å bli gal. Det er stort sett tørrhoste, litt slim innimellom, men sjelden. Om morgenen kjennes det som jeg skal kveles, om jeg hoster ho.


Hvis man er svekket og kaster opp, kan man risikere å puste inn mageinnhold som kan gi en kjemisk lungebetennelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg