torsdag 6. februar 2020

Symptomer lavt stoffskifte

Ved denne tilstanden har ikke pasienten symptomer på lavt stoffskifte , men det kan tenkes at tilstanden er en forløper til lavt stoffskifte. Hvis en slik pasient etterhvert får symptomer , vil nok de fleste leger forsøke å behandle dette som ved lavt stoffskifte , men da er effekten av behandlingen mer usikker, sier Johannessen. Lavt stoffskifte (hypotyreose) kan gi en rekke symptomer , blant annet slapphet, depresjon og hukommelsessvikt.


Målet med behandlingen er å fjerne symptomer og plager. Kjertelen er blant annet av stor betydning når det gjelder vektendring. Det kan gi symptomer som tretthet, tristhet, tørr hud og hårtap.

Du kan også ha lavt stoffskifte uten at du legger merke til det. Symptomer på lavt stoffskifte kan variere sterkt fra person til person. Ofte utvikler sykdommen seg sakte, og i enkelte tilfeller merker man bedring etter å ha fått behandling uten å ha vært klar over symptomene på forhånd.


Sykdommen kan gi en rekke ulike ubehag. Her kan du lese mer utfyllende om lavt stoffskifte (hypotyreose). Personer som får radioaktivt iod som behandling for høyt stoffskifte , vil ofte utvikle lavt stoffskifte i løpet av måneder eller år. En annen viktig årsak til lavt stoffskifte er kirurgisk fjerning av skjoldbruskkjertelen. En svært sjelden årsak til lavt stoffskifte er svikt i hypofysen sin produksjon av TSH.


En vesentlig forskjell er at mens hypertyreose (høyt stoffskifte ) som oftest kan la seg kurere i løpet av 1-år, krever hypotyreose ( lavt stoffskifte ) livslang behandling.

Høyt stoffskifte skyldes for høy produksjon av hormoner i skjoldbruskkjertelen. Behandlingen tar sikte mot å normalisere stoffskiftet, fjerne plagene og behandle sykdommen i skjoldbruskkjertelen. Mangel på tyroksin gir mangeartede symptomer. Skjoldbruskkjertelen produserer hormonet tyroksin, som virker på alle celler i hele kroppen.


I dag har vi sceening for medfødt lavt stoffskifte hos nyfødte, men lavt stoffskifte kan også ses i barneårene. Det er viktig å være oppmerksom på symptomer hos barn – for eksempel om man ser dårlig vekst i ung alder eller rask vektoppgang, dårlig konsentrasjon og læreevne. Tilstanden kan enkelt sjekkes med en blodprøve hos legen.


Den kan gi en rekke symptomer. Dette hormonet heter thyroxin. Nyfødte testes for lavt stoffskifte i Norge.


Likevel er høyt stoffskifte ikke en uvanlig tilstand – cirka tre prosent av den kvinnelige delen av befolkningen har den. Ved lavt stoffskifte går alt tregt, ved høyt stoffskifte går ting for fort, sier lege ved Balderklinikken, Lars Omdal til KK. Kirurgi gjøres også hos yngre pasienter med Graves sykdom og stor kjertel.


Stoffskifteforbundet er en frivillig interesseorganisasjon for personer med sykdommer i skjoldbruskkjertelen og deres nærmeste. Skjoldkjertelen fjernes da helt eller delvis, oftest hele kjertelen ved Graves sykdom. Etter behandling vil de fleste med tiden utvikle lavt stoffskifte , og vil trenge daglig tilførsel av tyroksin.


Finn klinikker, priser og les anmeldelser. Les om Lavt stoffskifte. Typiske symptomer er tretthet, vektøkning og depresjon.

Graviditet: Det er av avgjørende betydning for fosteret at morens stoffskifte er normalt under hele graviditeten. Har du lavt stoffskifte (hypotyreose) betyr det at skjoldbruskkjertelen ikke lager nok stoffskiftehormon (tyroksin).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg