fredag 7. februar 2020

Kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer er seksuelt overførbare sykdommer som smitter ved sex og munnsex. Alle ungdommer og unge voksne bør teste seg for kjønnssykdommer hver gang de har hatt ubeskyttet sex med en ny partner. Blant menn som har sex med menn (msm) er smittepresset for enkelte kjønnssykdommer større enn i den allmenne befolkningen. I dag er betegnelsen seksuelt overførbare infeksjoner mest brukt i fagmiljøene.


Symptomer på kjønnssykdommer.

De tre mest vanlige kjønnsykdommene i Norge gir ofte ingen symptomer. Bruk kondom for å beskytte deg mot kjønnssykdommer Kondom er den eneste prevensjonen som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner. Her er tegnene du bør være obs på!


Selv om det brukes hormonell prevensjon, er det viktig med kondom i tillegg for beskyttelse mot infeksjoner. Hva er kjønnssykdommer ? Flere partnere øker risikoen for å få kjønnssykdommer. De fleste kjønnssykdommer kan unngås ved å ha sikker sex (eller ikke ha sex!).

Tester for kjønnssykdommer , er en enkel, tidsbesparende og rimelig metode, for å teste deg. Risikoen minsker betraktelig ved bruk av kondom. Har du ubeskyttet samleie med en ny partner, er det lurt å ta en test for å vite at du ikke er smittet. Derfor kan du gå med smitte som du ikke bare gir til andre, men som i verste fall kan føre til sterilitet, sier medisinskfaglig ansvarlig lege i Sex og Samfunn, Marius Johansen. Olafiaklinikken er et lavterskeltilbud i spesialisthelsetjenesten.


Hos oss kan du teste deg for seksuelt overførbare infeksjoner (soi). Ved noen tilfeller er det mulig å få timeavtale (tilfellene er beskrevet under Vårt test-tilbud). Du kan komme til oss uten avtale i drop-in. Ofte vil seksuelt overførbare infeksjoner omtales som “ kjønnssykdommer ”, men fordi infeksjonene kan forekomme andre steder enn på og rundt kjønnsorganet har vi valgt å kalle det seksuelt overførbare infeksjoner.


Dersom man har oralsex eller analsex kan man også bli smittet med en infeksjon. Sunnhetskommisjonen (senere helserådet) hadde likevel som oppgave å innkalle personer som ble oppgitt som en mulig smittekilde for kjønnssykdom. Virale kjønnssykdommer , som kjønnsvorter og kjønnsherpes, er sannsynlig å skape komplikasjoner under fødselen, men det er muligheter å unngå spredning til barnet under fødselen. SIDE2): Les hvordan seksuelt overførbare infeksjoner bør behandles. Denne artikkelen er levert av.


Er du helse­personell? Ved å oppgi dette kan du få bedre tilpasset innhold etter om du har formell helsefaglig kompetanse eller ikke.

På denne nettsiden kan du derfor finne informasjon, finne selvtester og spørre en lege. Sykepleier hos Sex og Samfunn,. En seksuelt overførbar infeksjon (SOI) er en infeksjon der smittematerialet kan overføres ved seksuell kontakt.


Tidligere kalt seksuelt overførbare sykdommer, kjønnssykdomer eller veneriske sykdommer. Situasjonen i Norge overvåkes ved anonymiserte meldinger fra leger og laboratorier til Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelseinstituttet. Dette gjelder enten samleie foregår oralt, vaginalt eller analt. I Alle-4-Pakken får du en test for hhv.


Klamydia, Herpes, Gonore og Syfilis. Dette er noen av de mest utbredte kjønnssykdommer i Norge. Vi anbefaler alle seksuelt aktive personer, utenfor faste parforhol disse testene, som lar deg screene regelmessig for flere bakterielle og virale infeksjoner.


Det finnes flere ulike typer sykdommer man kan bli smittet med gjennom seksuell kontakt. De vanligste kjønnssykdommene er: Genital. Seksuelt overførbare sykdommer ( kjønnssykdommer ) er infeksjoner som smitter ved nær kontakt fra person til person. Her kan du lese mer som disse sykdommene og hvordan du best kan beskytte deg selv. Poliklinikken er åpen for alle.


Vi tilbyr rådgivning, undersøkelse og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner som klamydia, mykoplasma, gonoré, syfilis, hiv og hepatitt. Enkelte kjønnssykdommer som HIV og syfilis, smitter også gjennom blod. For å redusere risikoen for kjønnssykdommer kan man bruke kondom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg