onsdag 12. februar 2020

Underlivssopp kvinner

Søk etter partnere lokalt i ditt område. Kvinner som har hatt underlivssopp før og kjenner igjen symptomene, kan trygt behandle seg selv med reseptfrie legemidler som fås kjøpt på apoteket. Les pakningsvedlegg nøye før bruk. Gravide må ta noen forhåndsregler (se neste del). Menn bør kun behandles i samråd med lege.


Hos de fleste kvinner er soppinfeksjon i underlivet (candidavaginitt) forårsaket av en gjærsopp som kalles Candida albicans. Candida er vanligvis ufarlig og den lever naturlig på kroppen. Blir det for mye av denne gjærsoppen, fører det til betennelse i skjeden.


Soppinfeksjon i underlivet oppstår ofte etter en antibiotikakur. Underlivssopp er vanligvis lett å behandle. Kommer den stadig tilbake, er det en risiko for underliggende sykdom, som for eksempel diabetes. Oppsøk lege hvis dette gjelder deg.


Det vanligste symptomet på underlivssopp er utflod fra skjeden. Den er vanligvis tykk og hvit, nesten som cottage-cheese, men noen kvinner får også klar. Videre vil mer enn halvparten av alle kvinner få underlivssopp to eller flere ganger. Hvis du plages av underlivssopp er du med andre ord ikke alene. De fleste kvinner opplever å få underlivssopp en eller flere ganger i livet.


Men de som er hyppig plaget, bør ta en gjennomgang av risikofaktorene for infeksjonen. Sopp (spesielt Candida albicans) er normalt til stede i skjeden i små mengder. Får den gode vekstvilkår kan den formere seg raskt og gi betennelse og ubehag.


De vanligste symptomene er kløe i underlivet, rødhet og svie nedentil. Både menn og kvinner kan få underlivssopp , selv om symptomene oppdages lettest hos kvinner. Mange kvinner behandler seg selv for underlivssopp , men andre infeksjoner kan gi lignende symptomer.


Hvis du har symptomer for første gang, eller er usikker på årsaken, bør du bestille time hos legen din, ifølge Helsenorge. Mange tror de har soppinfeksjon, mens det foreligger andre underlivssykdommer, som derved kan oversees. Mange opplever i tillegg en endring av utfloden (hvit, cottage cheese-lignende). Som oftest er det ikke sjenerende lukt fra utfloden. Noen vil oppleve smerter ved samleie.


Menn kan også få soppinfeksjon på penis. Gjærsopp er normalt forekommende i skjeden hos mange kvinner. Faktorer som endrer skjedens bakterieflora og surhetsgra kan føre til unormal oppvekst av sopp.


En hyppig årsak er antibiotikabehandling. Hos kvinner utgjøres forplantningsorganene av egglederne, eggstokkene, livmoren og skjeden. Skjeden, som starter ved livmoren og går ut til utsiden av kroppen, er en varm og fuktig muskelkanal som har et perfekt miljø for at mikroorganismer skal formere seg.


Det trenger ikke nødvendigvis å være en spesifikk grunn for å oppleve overproduksjon av Candida sopp. Infeksjoner kan påvirke alle kvinner og det er ikke noe å skamme seg over. Imidlertid bør kvinner som er allergisk for noen av ingrediensene, som for eksempel mikonazole, unngå å bruke dette preparatet.


Det samme gjelder dersom du er gravid eller ammer. Alle kvinner kan få sopp i underlivet. Det vil si både unge og gamle, enten kvinnen er seksuelt aktiv eller ei. Sopp i underlivet er også kjent under navn som underlivssopp , skjedesopp, sopp i skjeden, sopp i skrittet og vaginalsopp. Det kan også hormonelle forandringer, diabetes, overdreven renslighet og trange bukser gjøre.


Underlivssopp kvinner

Les hvordan du unngår og behandler underlivssopp her. Antibiotika kan også føre til underlivssopp. Noen kvinner opplever smerter under samleie. I tillegg kan man få en tykk, litt klumpete utflod som ikke lukter. Da er det best at både mannen og kvinnen behandles for at man skal bli kvitt problemet.


Overgangsalderen, klimakteriet, er i utgangspunktet en normal prosess og ingen sykdom. Symptomene skyldes at eggstokkene gradvis slutter å fungere rundt års alder. Dette fører til bortfall av menstruasjon og varierende grader av symptomer på grunn av lavere østrogenmengde i kroppen. Med det mener vi at få kvinner går til legen for å sjekke om det faktisk er sopp de har, de stikker heller direkte på apoteket og kjøper medisin.


Det er ikke så veldig lurt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg